MTI

| 2021. 05. 31. – 12:00 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 5, többségében idős beteg, és újabb 156 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 5 146 949 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 611 690-en már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 804 538-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 29 733-ra, a gyógyultaké 700 236-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 74 569. Kórházban 981 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 9221-en vannak, a mintavételek száma 5 824 848-ra nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, "hiszen a vírus még itt van" - figyelmeztettek.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben - írták.

Hozzátették: a kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvények (500-nál kevesebb résztvevővel) bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Moderna-oltás foglalható - közölték.

Hangsúlyozták: Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán.

A magyar lakosság 53 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 37 százalékos átlaggal - írták.

Hozzátették: mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 577) és Pest megyében (111 478) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 274), Győr-Moson-Sopron (44 304) és Hajdú-Bihar megye (42 473). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 694).

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 170,1 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!