Origo
| 2021. 05. 31. – 15:30 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Orrba permetezhető influenzavakcinát fejlesztettek ki, amely hathatós immunválaszt vált ki, és egyszerre sok törzs ellen nyújt védettséget. Az egyelőre csak egerekben tesztelt vakcina jelentősen hatékonyabbá teheti az influenza elleni szezonális védekezést.

Az orron át adható, nanorészecskéket alkalmazó influenzavakcina felerősíti a szervezet influenzavírus-fertőzéssel szemben adott immunválaszát, és széles körű védelmet nyújt a kórokozó különböző törzseivel szemben – hangoztatják a Georgia State University Orvosbiológiai Tudományos Intézetének kutatói, közli az Origo.

A szezonálisan visszatérő influenzajárványok, illetve az új törzsek által okozott, időről időre fellángoló influenza-világjárványok még a COVID árnyékában is

a legjelentősebb közegészségügyi fenyegetések közé tartoznak.

A most használatos influenzaoltások csak egyes törzsek ellen nyújtanak fajlagos védelmet, és nem igazán hatékonyak a többi törzzsel szemben. Ezért a világ régóta várja a széles körű védelmet kínáló influenzaoltás kifejlesztését.

Az orron keresztüli immunizálás ígéretes stratégia az influenzához hasonló fertőző légúti betegségek kivédésében.

Természetesen a helyi immunválaszon túlmenően az intranazális, vagyis az orron át adott vakcina is ugyanúgy kiépíti az egész szervezetre kiterjedő immunvédelmet.

Az elölt vírusokon alapuló oltásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokat kiküszöbölhetjük, illetve az ilyen típusú vakcinák hosszadalmas gyártási folyamatát lerövidíthetjük olyan intranazális vakcinákkal, amelyek a vírus helyett csak annak egyes rekombinánsan előállított fehérjéit vagy fehérjetöredékeit tartalmazza.

A rekombináns fehérjék és peptidek viszont önmagukban adva nem igazán jók az erős immunválasz kiváltásában, így ezeket olyan segédanyagokkal, úgynevezett adjuvánsokkal kell kombinálni, amelyek felerősítik a beadott antigénekkel (kórokozó eredetű molekuláris mintázatokkal) szemben adott immunválaszt.

Az intranazális influenzaoltások kidolgozásának jelen pillanatban a nyálkahártyán át megfelelően működő adjuvánsok hiánya jelenti a fő akadályát.

A hemagglutinin az influenzavírusok egyik meghatározó jelentőségű felszíni fehérjéje, amely elengedhetetlen a vírus fertőzőképességéhez. Emellett megalkottak egy olyan kétdimenziós nanoanyagot – egész pontosan polietiléniminnel funkcionalizált grafénoxid nanorészecskéket –, amely erőteljes adjuváns hatást mutatott az intranazálisan bejuttatott antigénekkel kombinálva.

„A hagyományos influenzaoltások elsősorban ellenanyagválaszt váltanak ki – magyarázta Dr. Baozhong Wang, a tanulmány rangidős szerzője, aki a National Institutes of Health által támogatott kutatást az Orvosbiológiai Tudományos Intézet (Institute for Biomedical Sciences) professzoraként irányította. – A legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a tüdőben lakó memória T-sejtek által adott sejtes immunválasz elengedhetetlen a tüdőben zajló influenzafertőzés elleni, törzseken átívelő védelemhez.
Ahhoz viszont, hogy a tüdőrezidens T-memóriasejtek válasza kialakuljon, a légutakon keresztül kell immunizálni, ahogy maga az influenzavírus is teszi.

Kutatásunk új utat nyit a tűmentes és logisztikailag leegyszerűsített influenza-oltóprogram felé, amely sok törzzsel szembeni keresztvédettséget biztosít."

„Tanulmányunkban elsőként bizonyítjuk, hogy a kétdimenziós grafénoxid nanoanyagok erőteljes adjuváns hatásuk révén

felerősítik az intranazálisan beadott hemagglutinin-alapú vakcinára adott immunválaszt

– hangsúlyozta Dr. Chunhong Dong, a Wang-labor posztdoktor munkatársa és a cikk vezető szerzője.

– A kutatásnak köszönhetően új ismeretekkel gazdagodtunk a kétdimenziós, lapszerű nanorészecskéket alkalmazó nagyteljesítményű intranazális vakcinák fejlesztése terén. A grafénoxid nanorészecskék rendkívül kedvező tulajdonságokkal bírnak a gyógyszer-célbajuttatás és a vakcinafejlesztés szempontjából, mint például az ultranagy fajlagos felszín, amelyet nagy sűrűségben fel tudunk tölteni az antigénnel, és az immunstimuláns sajátosság, amelyet mind laboratóriumi kísérletekben, mind az élő szervezetben bizonyítottunk.

Ez a nanoléptékű platform könnyen lesz alkalmazható más légzőszervi kórokozók elleni vakcinák kidolgozásához."

Az egerekben és sejttenyészeteken végzett vizsgálatok igazolták, hogy a nanorészecskék számottevő mértékben felerősítették a nyálkahártyafelszíneken és testszerte fellépő immunválaszt. Az így ébredő markáns immunreakció védelmet nyújtott nemcsak az antigén forrásául szolgáló homológ, hanem más, heterológ vírustörzsek támadásával szemben is.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy náthává fog szelídülni a koronavírus, de erre akár tíz évet is várni kell majd. Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senkinek a szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta, vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!