Közélet | 2021. 05. 31. – 10:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Összecsaptak a rendőrökkel a korlátozás- és oltásellenes tüntetők Belgiumban. Több ezren vonultak fel Brüsszelben, hogy a járványügyi óvintézkedések és az oltási program ellen tüntessenek. Az Európai Parlamenthez akartak vonulni, a rohamrendőrök azonban útjukat állták. Londonban is ezrek demonstráltak: betörtek egy bevásárlóközpontba, ahol azt követelték, hogy maszk nélkül is lehessen vásárolni.

A rendőrkordonnak rontottak a lezárás- és oltásellenes tüntetők Brüsszelben: az egyenruhások paprikasprével és gumibottal válaszoltak - írja a Hirado.

Több tucat rohamrendőr vette körbe az európai uniós intézményeket a belga fővárosában:

a tiltakozók ugyanis az európai parlament épületéhez próbáltak vonulni.

„Az európai parlamenthez megyünk, hogy átadjuk az emberi jogokról szóló nyilatkozatunkat" – mondta a tüntetés egyik szervezője. A rohamrendőrök azonban útjukat állták, az európai törvényhozás épületéhez közeli parkban a tömeget végül feloszlatták.

Kevés tüntető viselt maszkot

A tüntetők azonban nem csak a rendőrökkel csaptak össze: egymással is összeverekedtek.

Több ezren vettek részt a szombati felvonuláson: a felvételek szerint csak kevesen viseltek maszkot. A zászlókra és a transzparensekre vírustagadó és oltásellenes szlogeneket írtak.

„Minden egy nagy összeesküvés, hazugságban élünk, de nem vagyunk egyedül. Sokan vannak, akiknek kinyílt a szeme, és harcolnak, a gyermekeikért és a jövőért!" – mondta egy belga nő.

Belgiumban ugyanis jelenleg is szigorú óvintézkedések vannak érvényben: kötelező az otthoni munkavégzés, a boltok este 10-kor bezárnak, éjszaka pedig szigorú gyülekezési korlátozás van érvényben. Továbbra is napi ezrek fertőződnek meg, a járvány kezdete óta mintegy 25 ezren haltak meg.

Globális összeesküvésről és mérgező vakcinákról beszéltek Londonban

Londonban is ezrek tüntettek az óvintézkedések és a védettséget igazoló európai zöldkártya ellen. A tiltakozók szerint a járvány és az azzal kapcsolatos óvintézkedések részei egy globális összeesküvésnek, a vakcina pedig mérgező.

A tüntetők egy bevásárlóközpontba is betörtek: azt követelték, hogy maszk nélkül is lehessen vásárolni a zárt légterű üzeletekben, szerintük ugyanis a kötelező maszkviselés korlátozza a szabadságjogokat.

Pedig a szigetországban a szigorú óvintézkedéseknek és az átfogó oltási programnak köszönhetően a napi új fertőzöttek száma január elejéhez képest 95 százalékkal csökkent. Már több mint 39 millió ember, a lakosság csaknem kétharmada megkapta a védőoltás első dózisát az Egyesült Királyságban, ezért a járványügyi korlátozások többségét már fel is oldották, újra kinyitottak a pubok és éttermek, a múzeumok és színházak.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 170,1 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!