Közélet | 2021. 05. 04. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 726 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 4 099 495 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 157 637-en már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 784 837-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 28 045-re, a gyógyultaké 532 990-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 223 802. Kórházban 4739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 28 080-an vannak, a mintavételek száma 5 438 145-re nőtt.

Kiemelték, hogy már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is foglalhatnak időpontot az oltásra - jelezték.  

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra tudnak foglalni a regisztráltak.

Közölték azt is, az oltási program előrehaladtával, a járvány megfékezéséért keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert "a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat".

Az oltási rendben tizedik körben május közepén megkezdődik a 16-18 évesek oltása is, és már őket is lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Arra kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás és a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Továbbá kérik, hogy ha tehetik, a hozzájáruló nyilatkozatot nyomtassák ki,

töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.

"Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen" - hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Emlékeztettek, miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Azt írták: a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel az igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu oldalon az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa,

illetve oltóorvosa rögzítette-e, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását - tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (141 093) és Pest megyében (108 925) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (44 445), Győr-Moson-Sopron (43 132) és Hajdú-Bihar megye (41 598). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 281).

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 153,2 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy keddtől már a külföldön élő és a külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra. Hozzátették: a személyazonosság hitelesítése érdekében a regisztrációs felület számukra módosult.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!