Közélet | 2021. 05. 07. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukránok relatív többsége, 46%-a pozitívan fogadja az ukrán hatóságok döntését, amely szerint az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) katonáit Ukrajna függetlenségének harcosaiként ismerik el.  

Ez ellen a polgárok 29%-a van, a válaszadók további 9%-a azt válaszolta, hogy közömbösek ehhez,

 további 16%-a nem döntött.

Ezt bizonyítják a Demokratikus Kezdeményezés Alapítvány és a Razumkov Központ felmérésének adatai – írja az RBC Ukraina hírportál.

A közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok 31 százaléka Sztepan Bandera tevékenységét a történelemben pozitívnak tatja, és ugyanennyien negatívnak ítélik meg.

További 21%-uk szerint tevékenysége pozitív és negatív egyaránt.

Az ukránok abszolút többsége (62%) Ukrajna szempontjából negatívnak tartja Sztálin tevékenységét.

A válaszadók mindössze 7%-a mondta azt, hogy pozitívnak tartja személyét.

A közvélemény-kutatást a Demokratikus Kezdeményezés Alapítvány és a Razumkov Központ végezte el 2021. április 22-29. között Ukrajna-szerte, az Oroszország által elfoglalt területek kivételével.  

2021 tizennyolc éven felüli válaszadót kérdeztek meg. Az elméleti mintavételi hiba 2,3%.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy áprilisban az ukránok bankoknak eladott devizamennyisége 2020 eleje óta a legnagyobb lett. Ugyanakkor ez már a második hónap amikor rekordmennyiségű devizaértékesítés figyelhető meg Ukrajnában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy csökkent az ukránok áramlása az Orosz Föderációba. Az év eleje óta az ukránok többsége a szomszédos EU-országokba utazott - Lengyelországba, Magyarországra és Romániába.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!