Mozaik | 2021. 05. 07. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tengerekben élő aszcídiák egyik faja az összes szervét képes regenerálni, akkor is, ha három részre darabolják - állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói.

Az aszcídiák osztályába több száz faj tartozik. Ezek az élőlények a világ minden óceánjában és tengerében előfordulnak - írja az Origo.

Gyakran megbújnak a sziklákon, álcázva magukat, ezért nehéz észrevenni őket.

A vizsgált faj a Vörös-tengerben lévő Akabai-öbölben él. A kutatók több tucatnyi példányát darabolták fel három részre.

Az egyes darabokban rövid idő alatt az összes szerv regenerálódott és három külön állat jött létre.

Soha ezelőtt nem tapasztaltunk még ilyen regenerálódási képességet egy olyan magányosan élő fajnál, amely ivarosan szaporodik" - jegyezték meg a kutatók.

A Padovai Egyetem szakembereinek közreműködésével készített tanulmányt a Frontiers in Cell and Developmental Biology című folyóirat publikálta.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek. Az amerikai Oregon állam fővárosában, Salemben temetést is rendeztek a Clark gleccsernek, hogy így szemléltessék, milyen pusztító hatással van a klímakrízis a jégtakaróra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kibocsátották az orosz állatvédő vakcina első tételét. Kibocsátotta a koronavírusos fertőzés elleni, Carnivac-Cov elnevezésű állatvédő vakcina első 17 ezer adagját az orosz Szövetségi Állategészség-védelmi Központ.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!