Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 07. – 20:47 | Kárpátalja |
ZeneVarázslat előválogató hangversenyének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

Hirdetés

A csoda tavaly az ideihez hasonló nehéz körülmények között egyszer már megtörtént, hinnünk kell benne, hogy együtt újra sikerül, hangzott el azon az előválogató hangversenyen, amelyet az elmúlt évek sikerein felbuzdulva a szervezők ZeneVarázslat néven indítottak útjára. Az eseménynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont. A közönség ezúttal is olyan, az átlagosnál tehetségesebb 8–16 éves tanulók zongoraelőadását hallgathatta meg, akik a sikeres megmérettetés után tehetséggondozó program keretében hatvan órás képzésben vehetnek részt. Az így kiválasztott huszonhárom növendék szakmai fejlődését az elkövetkező időszakban Várnagy Andrea Liszt-díjas zongoraművész irányítja.

Köszöntőjében Váradi Natália, a Géniusz Jótékonysági Alapítvány igazgatója arról szólt, hogy ebben a gondokkal teli világban jóleső érzés megtapasztalni, hogy a bezártság és a sokakon eluralkodó közöny és beletörődés ellenére is a tehetség, valamint a szorgalom utat tör magának. Halljunk ma olyan produkciókat, amelyek életörömöt és vidámságot sugároznak felénk – fogalmazta meg a nézők óhaját a főszervező.

Hosszú hónapokat kellett várni, míg a Rákóczi Főiskola ismét felvállalhatta azt a kulturális missziót, amelyet évek óta folytat, hangsúlyozta köszöntőjében Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Az online térben rendezett tudományos fórumok, tanácskozások után végre a jelenléti programok is beindultak. Amelyek sorában igencsak előkelő helyet foglal el a ZeneVarázslat előválogató hangversenye. Mert nyilvánvaló, hogy a tehetséges fiatalokon múlik a nemzet sorsa. A főkonzul emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány az idei esztendőt a száz évvel ezelőtt született világhírű zongoraművész tiszteletére Cziffra György-emlékévvé nyilvánította. A cigány származású fiatalembernek ezernyi akadályt kellett leküzdenie ahhoz, hogy világhírűvé váljon. A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy fiataljainknak ma is sok-sok nehézséggel kell szembenézniük, ám a kitartás és a szorgalom, valamint a szülők biztatása és a pedagógusok szakmai munkája segít abban, hogy elérjék álmaikat.

Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Géniusz Jótékonysági Alapítvány immár tíz esztendeje működik közre a tehetséges kárpátaljai fiatalok felkarolásában. Ám ezt a fontos missziót csak akkor tudja hatékonyan végezni, ha talál a feladat elvégzéséhez megfelelő támogatókat. Magyarország nemzeti kormánya a kezdetektől fogva felismerte, hogy a tudás a XXI. században is az egyik legnagyobb érték, és hogy a tanulni vágyó fiatalokat minden módon támogatni kell. Az elnök asszony köszönetet mondott azoknak a zenepedagógusoknak, akik szívvel-lélekkel közreműködnek a tehetségeket felkaroló programok megvalósításában.

Az online terek létjogosultságát a pandémia ismét bebizonyította, fogalmazott videóüzenetében Várnagy Andrea, a ZeneVarázslat mozgalom elindítója, szakmai felelőse. Aki a mostani járvány pozitív hozadékáról szólva kiemelte: az izoláltságban sokaknak sikerült megtalálni azokat a kulcsokat, amelyek segítettek a bezártságot felnyitni. A ZeneVarázslat tehetségsegítő program kapcsán kiemelte: egy remek zenetanár és egy tehetséges gyerek közös erőfeszítésének lehetünk tanúi, amely, ha kellő kitartással és szorgalommal párosul, előbb-utóbb meghozza a kívánt eredményt. Várnagy Andrea elismerően szólt a Kárpátalján zajló magas színvonalú zeneoktatásról: ennek hosszú távon mindenképpen kimagasló eredményekhez kell vezetnie.
Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola igazgatója köszöntőjében kiemelte: csakis az igaz értékek a maradandók, ezt kell szem előtt tartani növendékeink képzésekor. Az igazgató így folytatta: a legnagyobb nehézségekkel szembenéző kárpátaljai magyaroknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk a túléléshez, a szellemi és az anyagi gyarapodáshoz. Ezért kell élni a ZeneVarázslat program adta lehetőségekkel is.

Az előválogató hangversenyen fellépő 24 fiatal tehetség Bach, Liszt, Sztravinszkij stb. művei mellett régi magyar táncokat adott elő.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • ZeneVarázslat előválogató hangversenyének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.
  • ZeneVarázslat előválogató hangversenyének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.
  • ZeneVarázslat előválogató hangversenyének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 19. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés