Közélet | 2021. 05. 07. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Legfelső Tanácsba törvényjavaslatot jegyeztek be, mely Ukrajnában lehetővé tenné az online lakcímigazolvány megszerzését, illetve eltörölnék a lakcím bejegyzést az állampolgárok személyi igazolványából.

A dokumentumot a Legfelső Tanács honlapján tették közzé – írja az RBC Ukraina hírportál.

Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, a digitális átalakulás minisztere beszélt az 5433. számú törvényjavaslat megjelenéséről.

Elmondása szerint most az ukránoknak több intézményt kell meglátogatniuk, és sorban kell várniuk, hogy lakcímüket bejegyezzék a személyigazolványukba,

vagy igazolást szerezzenek ID-kártya típusú okmányhoz.

A törvény elfogadása ezzel mentesíti az állampolgárokat ettől. 

"Elég, ha bejelentkezik a Gyija (Дія) alkalmazásba vagy a portálon, és néhány kattintást végez" - jegyezte meg a tárcavezető.

A miniszter pontosította azt is, hogy ma minden harmadik ukrán polgár nem a hivatalosan bejegyzett lakcímen él, és körülbelül 1 millió embernek egyáltalán nincs hivatalos lakcíme.  

"Az új törvényjavaslat deklaratívvá teszi a lakóhely nyilvántartásba vételének megváltoztatását" - tette hozzá Fedorov.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy nem digitalizálják a papír alapú személyigazolványokat Ukrajnában. Ezért mindenkinek azt javasolják, váltson ID-kártya típusú személyi igazolványra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában online lehet majd adót fizetni. Ukrajnában online lehet majd adót fizetni a Gyija (Дія) alkalmazáson keresztül. Ezt Mihajlo Fedorov, a digitális politika minisztere jelentette be az Ukrajna 30 fórumon tartott beszédében.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!