Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 09. – 07:07 |
A Tiszabökényben található Tisza Dental fogászati klinikán kellemes környezetben, hozzáértő szakemberek varázsolják csillogóan fehérré fogsorunkat.

Hirdetés

Ma már egyre többször találkozunk az esztétikai fogászat kifejezéssel. Hiába, nem elég csupán a fogazatunk egészségére törekedni – a tökéletesen szép mosoly a cél. Szerencsére ez könnyebben elérhető, mint gondolnánk.

A Tiszabökényben található Tisza Dental fogászati klinikán kellemes környezetben, hozzáértő szakemberek varázsolják csillogóan fehérré fogsorunkat. Céljuk, hogy pozitív hozzáállásukkal a legkevésbé sem emlékeztessék páciensüket a régi, negatív élményeket okozó fogászatokra. A klinika vezetőjével, Danku Gáborral beszélgettünk tervekről, kihívásokról.

– Hogyan került közel az egészségügyi pályához, azon belül a fogászathoz?

– Iskolás koromtól érdekelt az emberi test felépítése, kedvenc tantárgyam is a biológia volt. Majd az általános iskolát követően felvételiztem a debreceni egészségügyi szakközépiskolába, melyet sikeresen be is fejeztem. Az orvosi egyetemen szerettem volna tovább tanulni, hiszen nagyon vonzott az a pálya. Ez a rendszerváltás időszakában történt, amikor is nagy összeget kellett volna tandíjként fizetni. Rá kellett jönnöm, hogy ezt megvalósítani nem tudom. Nagymamámnak támadt az az ötlete, hogy mi lenne, ha fogtechnikusi pályán tanulnék tovább. Ennek hatására szintén Debrecenben sikerült elvégeznem a fogtechnikusi képzést.

–  A diploma megszerzése után egyenes út vezetett haza?

– Miután megkaptam a képesítésemet, elsőként Magyarországon kerestem munkát. Isten azonban haza vezetett, úgy gondolta, hogy nekem itthon van teendőm. Kapcsolatba kerültem hazai fogorvosokkal, akik rávilágítottak arra, hogy szükség lenne a szaktudásomra Kárpátalján. Így nem is volt kérdés, hogy itthon próbálok szerencsét.

– Majd nyitott egy fogászati klinikát.

– A kétezres évek elején még nem volt elérhető itthon komolyabb fogtechnikai szolgáltatás. Ezen szerettem volna változtatni. 2008-ban sikerült megnyitni a klinikát azzal a céllal, hogy minőségében magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtsunk az esztétikai fogászat területén. Fogtechnikusunkkal és fogorvosunkkal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a páciensekkel elfeledtessük a régi negatív fogászati emlékeket.

– Miben más az ön fogászati klinikája, mint a többi?

– Mivel célunk, hogy feledtessük a régi rossz élményeket, már a várónkat is úgy alakítottuk ki, hogy belépve egy kellemes környezetet tapasztalhasson a beteg. Bambusszal, pálmafával dekoráltunk, lágy zene szól, hogy megnyugodhasson és felszabadulhasson a páciens. A fogorvosi szék mellé is egy vízesést idéző posztert tettünk ki, hogy akik hozzánk jönnek, tényleg úgy érezzék, hogy itt nincs mitől félniük.

– Egy vállalkozás fejlesztéseket kíván.

– Mindig is törekedtem a megújulásra, a fejlődésre. A fogászati szakma rohamos ütemben fejlődik, digitalizálódik. A legújabb technológia során már a fogpótlások megtervezése és elkészítése is számítógép segítségével és pontosságával történik. Így a legmodernebb cirkon koronát akár 1-2 óra alatt képesek vagyunk elkészíteni. Természetesen ehhez be kellett szereznünk a megfelelő eszközöket, valamint szakmai tudásunkat is gyarapítanunk kell, hogy naprakészek lehessünk. És a lényeg, hogy tudásunk legjavát fektessük bele, csak úgy érhetjük el céljainkat.

– Milyen a jó fogápolás?

– Mindenekelőtt rendszeres. Naponta kétszer mossunk fogat megfelelő fogkefével. Emellett a fogmosás helyes technikája is nagyon fontos. Mindig a fognövés irányából, vagyis a felső fogsoron fentről lefelé haladjunk. A hatékony fogápolás elengedhetetlen része még a fogselyem és a szájvíz használata is, mely nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem friss leheletet is biztosít. Fontos még, hogy rendszeresen járjanak fogászati kontrollra a páciensek, ne hanyagolják ezt el, hiszen, ha nem vesszük észre időben a bajt, az gyulladáshoz, fogvesztéshez vezethet.

– A fogász szakmát is nehezebbé tette a koronavírus?

– Tavaly a kezdetek kezdetén mindenki nagyon megijedt, hiszen ilyennel még nem találkoztunk azelőtt. Közel két hónapig nem dolgozhattunk, majd a nyitást követően voltak olyan gondolataim, hogy pácienseink nem fognak merni jönni, de hála Istennek, ez nem így lett, bíznak bennünk a betegek. Emellett több terhet nem rótt ránk, hiszen a vírust megelőzően is mindig fertőtlenítettünk, ügyeltünk a higiéniára, ez alapvető szabály nálunk.

– Mit jelent önnek a szakmája?

– Nagyon szeretem a szakmámat, a tudásom legjavát beleteszem, és szívvel-lélekkel dolgozom. Örömmel tölt el, hogy a pácienseim elégedettek a munkámmal, hogy bizalommal vannak irántam. Isten ezt az utat szánta nekem, ami nagyon boldoggá tesz. Emellett megnyugvással tölt el az is, hogy a lányom továbbtanulása céljául szintén a fogorvosi szakmát választotta.

– További tervek…

– Eszköztárunk fejlesztése ként a napokban kerül beszerzésre egy professzionális fogfehérítő lámpa. Emellett szeretnénk fejleszteni a fog­turizmust Kárpátalján. Tisza­péterfalva központjában vásároltunk egy családi házat, azt szeretnénk átalakítani fogászati központtá. Többszékes fogorvosi rendelő, röntgencentrum, technikai labor lenne benne. Emellett egy étterem és több szállodai szoba is helyet kapna ott. Így a pihenni vágyók utazásuk alatt kellemes környezetben kezeltethetik fogaikat.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!