HáziPatika.com

| 2021. 06. 10. – 08:10 |

Az ugrókötelezés nagyon szórakoztató mozgásforma, ráadásul jóval több kalóriát égethetünk el így, mint például kocogással.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ugrókötelezés nagyon szórakoztató mozgásforma, ráadásul jóval több kalóriát égethetünk el így, mint például kocogással.

Ha új mozgásformát keresünk, vagy a már meglévő bevált edzésünket szeretnénk kiegészíteni valamivel, abban valószínűleg a legtöbben egyetértünk, hogy hatékony, ugyanakkor érdekes és szórakoztató mozgást keresünk. További pluszpont, ha bárhol, bármikor, viszonylag kevés felszereléssel végezhető. Épp ezért találtak rá a pandémia időszakában egyre többen az ugrókötelezésre - ezt bizonyítja az is, hogy ez a sport a közösségi média oldalakon is egyre népszerűbb - írja a Házipatika.com.

Miért remek mozgásforma az ugrókötelezés?

A CNN oldalán megszólaló szakemberek szerint szuper kardiógyakorlat, ami hatékonyan égeti a zsírt, és dolgoztatja meg az egész testünket. Ezen kívül egy 2005-ös tanulmány szerint segíthet a csontsűrűség növelésében is. Beilleszthető akár a bemelegítésbe, akár egy kemény HIIT edzésbe, de akár önmagában is végezhető. Csak egy ugrókötél kell hozzá, egy kis szabadidő, na meg némi inspiráció a közösségi média oldalakról - ezeken számos olyan videót találhatunk, ahol profiktól vagy lelkes amatőröktől leshetünk el tippeket, trükköket. 

Mire elég 10 perc ugrókötelezés?

Egy 2013-as arizonai tanulmány szerint tíz perc ugrókötelezés legalább olyan hatékony kardióedzésnek számít, mint 30 perc futás. Egészségünk mellett alakunknak is jót tehet: már napi tíz perccel sokat tehetünk azért, hogy "leugráljuk magukról" a pluszkilókat. Az ugrókötelezésnek mentális állapotunkra nézve is lehetnek előnyös hatásai. Például segíthet kikapcsolni - a szenvedélyes ugrókötelezők szerint egy másik világba lépni - és arra az időre elfelejteni a hétköznapi problémákat és a stresszt.

Ne feledjük a bemelegítést

Aki kedvet kapott, és akár már munka után vagy a kávészünetben ugrálna egy kicsit, annak a hozzáértők azt javasolják, hogy kezdje 5-10 perces etapokkal. Mert bár könnyű edzésnek tűnik, valójában nem az. Végül, de nem utolsósorban pedig arra kérnek mindenkit, hogy soha ne hagyjuk ki a bemelegítést; annak hiányában a mókásnak tűnő ugrálókötelezés bizony sérüléssel végződhet.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!