Politika | 2021. 06. 10. – 16:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A G7 országainak meg kell védeniük közös értékeiket és érdekeiket, köztük a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, meg kell mutatniuk, hogy a szabad és liberális demokráciák a leginkább alkalmasak a kihívások kezelésére, a különböző fenyegetések, köztük a világjárványok visszaszorítására, valamint a gazdasági fellendülés védelmére - jelentette ki az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben.

Charles Michel a világ hét vezető ipari hatalom - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, továbbá az Európai Unió - csoportjának pénteken kezdődő, háromnapos délnyugat-angliai csúcstalálkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az összefogás számos kihívást jelentő területen szükséges,

köztük az éghajlatváltozás, a globális egészségügyi kérdések, külpolitikai feladatok, valamint a társasági adózás 

- írja az MTI.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben azt mondta, az oltóanyagok szellemi tulajdonjoga javasolt feloldásának kérdése várhatóan megjelenik a G7-es országok csúcstalálkozójának témai között. Kijelentette: a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának hangzatos feloldása nem jelent teljes megoldást az oltóanyag-ellátásra. A szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodás (TRIPS) már most is elegendő rugalmasságot kínál az oltóanyagok és a gyógyszerek szabadalmára.

A tanácskozáson konkrét javaslatokra lenne szükség, például a vonatkozó tudás és ismeretek, a licencek önkéntes megosztásának támogatására, valamint a szabadalmak közös hasznosítására kölcsönösen elfogadott feltételek mellett - mondta.

Megjegyezte továbbá: legfontosabb, hogy mindenki a lehető leghamarabb be legyen oltva a koronavírus ellen. Az EU élen jár ennek megvalósulásában, ez idáig legkevesebb 270 millió adag vakcinát exportált, 100 millió adagot adományoz a év végéig, és egymilliárd eurót juttatott az afrikai beoltás megerősítésére.

Michel beszélt arról is, hogy az Európai Unió kész fellépni Kína és Oroszország agresszív magatartásával szemben, e tekintetben szívesen ajánlja fel támogatását Joe Biden amerikai elnöknek a kedden esedékes brüsszeli tanácskozás alkalmával.

"Továbbra is kiállunk az emberi jogok és a jogállamiság védelme mellett Hongkongban és másutt" - mondta.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatban hangsúlyozta, a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fenntartása érdekében az együttműködési megállapodások minden pontját be kell tartani. A megállapodás teljes kerete létrejött és alkalmazandó - emlékeztetett. Ez elengedhetetlen az Ír-sziget békéjének fenntartása szempontjából is - hangsúlyozta. Szükség esetén az EU minden eszközt megragad érdekeinek érvényesítésére - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a Brexit-megállapodás kölcsönös betartása alapvető fontosságú, egyoldalú megoldásoknak nincs helye a partneri kapcsolatokban. Az egyezmény betű szerinti be nem tartása esetén az EU kész akár jogi természetű lépéseket is tenni - húzta alá.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette: a világjárvány okainak teljes kivizsgálására van szükség, ehhez teljes hozzáférést kell biztosítani a szükséges klinikai és egyéb forrásokhoz.

"Rendkívül fontos, hogy megismerjük a koronavírus eredetét",

a vírus származásának feltárása járulhat hozzá ugyanis a járvány legyőzéséhez és az esetleges jövőbeli járványokra való felkészüléshez - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU és Oroszország kapcsolata akkor változhat meg, ha Moszkva felhagy bomlasztó magatartásával. Charles Michel üzenetében arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán telefonbeszélgetést folyatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ennek folyamán az uniós és Oroszország közötti kapcsolatok mellett a koronavírus-járvány hatásairól és legyőzéséről tárgyaltak.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!