Origo
| 2021. 06. 11. – 12:30 |

A radikális baloldal szerint II. Erzsébet királynő a gyarmati múlt szimbóluma, ezért nincs helye az Oxfordi Egyetemen

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Oxfordi Egyetem keretén belül működő Magdalen College radikális baloldali hallgatói szerint a II. Erzsébet királynőt ábrázoló kép az Egyesült Királyság „gyarmati történelmét" szemlélteti. Véleményük alapján a portrét más művekkel kellene helyettesíteni – hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség a brit Daily Mailre hivatkozva.

Itt a „cancel culture", azaz a hagyományos értékek eltörlését célzó radikális baloldali kultúrsokk újabb szomorú példája: az oxfordi Magdalen College posztgraduális képzésben részt vevő hallgatóinak közössége megszavazta, hogy távolítsák el az angol királynő, II. Erzsébet portréját az intézményből  -írja az Origo.

A radikális baloldali hallgatók szerint az Oxfordi Egyetemről azért kell az 1952 óta uralkodó királynő arcképét eltávolítani,

mert az az Egyesült Királyság "gyarmati történelmét" ábrázolja. 

Véleményük alapján „a portrét más befolyásos és inspiráló emberek műveivel kellene helyettesíteni".

A hallgatók azzal érvelnek, hogy a szavazás nem magáról a királynőről szólt, azzal inkább csak egy „barátságos és pártatlan helyet szerettek volna teremteni, függetlenül az emberek nézeteitől vagy demográfiai hátterétől". Az amerikai konzervatív Breitbart ezzel kapcsolatos cikkében ugyanakkor azt írja,

a szavazás előtt egy hallgató megjegyezte, hogy "a hazaszeretet és a gyarmatosítás nem igazán különíthető el egymástól". 

Gavin Williamson brit oktatási miniszter felháborodását fejezte ki az ügy kapcsán a Twitter-oldalán: 
A királynő képének eltávolítása a hallgatók részéről egyszerűen abszurd. Ő az államfő, illetve mindannak jelképe, ami a legjobb az Egyesült Királyságban. Hosszú uralkodása alatt fáradhatatlanul dolgozott a brit értékek, így a tolerancia, a befogadás és a tisztelet népszerűsítésén szerte a világon – írta Williamson posztjában.

A színész és politikai aktivista Laurence Fox – aki gyakran állást foglal a túlzott politikai korrektség ellen, valamint a józan ész nevében – ugyancsak nemtetszésének adott hangot a Twitter-oldalán. 

Ezek a jellemtelen alakok fogják hamarosan vezetni az országot. Élvezzétek! – írta Fox.

A „Jó reggelt Britannia" című műsor szerdai adásában Calvin Robinson politikai tanácsadó úgy fogalmazott: ha a szavazást kiterjesztenék az egész egyetemre, Erzsébet királynő portréja visszatérne „jogos helyére".

Őfelsége, a mi uralkodónk, több mint egy személy, Ő képviseli a koronát,

Ő egyben egy intézmény is, amely képviseli mindazt, ami egyesít bennünket, és ennek örülnünk kell, különösen ebben a megosztó korban, amelyben élünk – mondta Robinson.

Az oxfordi Magdalen College vezetője, Dinah Rose megpróbálta elhatárolni az általa vezetett intézményt a portré eltávolításáról döntő radikális baloldali hallgatóktól.

A Twitter-oldalán ugyanis azt írta: a végzős hallgatók nem képviselik a Magdalen College-ot.

„Az intézmény határozottan támogatja a szólásszabadságot és a politikai vitát, valamint a közösség autonómiához való jogát" – tette hozzá végezetül Rose.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!