Karpat.in.ua
| 2021. 06. 11. – 09:00 |

Dmitro Kuleba külügyminiszter kiemelte, az Ukrajna őshonos népeiről szóló elnöki törvénytervezet megfelel az ENSZ őshonos népekre vonatkozó nyilatkozatának és Ukrajna alkotmányának

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrajna őshonos népeiről szóló elnöki törvénytervezet megfelel az ENSZ őshonos népekre vonatkozó nyilatkozatának és Ukrajna alkotmányának, és semmi köze Vlagyimir Putyin orosz elnök „önkényes interpretációjához” – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter csütörtökön az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva.

Mint az ukrán diplomácia vezetője elmondta,

az „őshonos népek” fogalom meggyökeresedett a nemzetközi jogban és sok ország jogrendjében.

A többi között rögzítve van az ENSZ 2007-ben elfogadott, az őshonos népek jogairól elfogadott nyilatkozatában – tette hozzá, idézi a Karpat.in.ua.

Kiemelte, a Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvénytervezet gyakorlatilag meghonosítja a nemzetközi jog ezen normáit a nemzeti törvényekben.

Mint Kuleba emlékeztetett, a törvénytervezet az Ukrajna területén létrejött, saját állammal nem rendelkező, kisebbséget képező etnikai közösségeket, mindenekelőtt a (megszállt) Krímben élő krími tatárokat, karaimokat és krimcsakokat ismeri el őshonos népeknek.

A többi között hangsúlyozta, Ukrajna lelkiismeretesen betartja minden vállalt kötelezettségét a nemzetiségi kisebbségek és őshonos népek védelme terén.

Szerinte ezért az elnöki törvénytervezetnek semmi köze Putyin „önkényes interpretációjához”.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Vlagyimir Putyin szerint a náci Németország eszméire emlékeztet az az ukrán törvénytervezet, amely őshonos és nem őshonos népekre osztja fel Ukrajna lakosságát. Putyin hangsúlyozta, hogy "negatívan viszonyul" a kezdeményezéshez.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!