Kultúra | 2021. 06. 12. – 07:07 |
A Kárpátalján létrehozott nyolc tehetségpont munkájába már a kezdetektől fogva több mint háromszáz pedagóguskolléga kapcsolódott be

Hirdetés

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában színes gálaműsor keretében került sor a X. Genius Tehetségnap megtartására. Amelyen többek között kihirdették az Ady Endre Ösztöndíjpályázat és az Alkoss kedvedre rajzpályázat nyerteseit, átadták a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin előkelő helyezést elért diákoknak a tehetségtallérokat. Továbbá megnevezték a 2020/21-es tanév Kárpátaljai Zrínyi Ilona Szakkollégium ösztöndíjasait. A Bodnár Gábor Alapítvány jóvoltából a bátyúi és a péterfalvai tehetségpontok olyan eszköztámogatásban részesültek, amelyek a robotikaképzés fejlesztését segítik elő.

Váradi Natália, a Genius Jótékonysági Alapítvány igazgatója ünnepi beszédében először a tíz évvel ezelőtti kezdetekről szólt, arról, hogy az akkor kitűzött célok ma is nagyon időszerűek. Hisz a kisebbségi létben egy erős, kellő öntudattal felvértezett értelmiségi réteg nemzetmegtartó erővel bír. Továbbra is nagyon fontos, hogy egyetlen tehetség se vesszen el. Váradi Natália örömmel nyugtázta, hogy tevékenységükre nagyon korán felfigyeltek: 2012-ben már nemzeti jelentőségű intézménnyé váltak, 2016 óta pedig európai tehetségpontként működnek. A Kárpátalján létrehozott nyolc tehetségpont munkájába már a kezdetektől fogva több mint háromszáz pedagóguskolléga kapcsolódott be, akik az elmúlt tíz esztendő alatt több ezer gyerek tanulását, szellemi és lelki fejlődését segítették elő. Jellemző az alapítványban végzett munka nagyságára, hogy a legutóbbi nyári programokba közel 700 gyereket sikerült bevonni. Váradi Natália köszönetet mondott munkatársainak, a pedagóguskollégáknak, a tehetségpontok koordinátorainak tehetségsegítő és -azonosító munkájukért. A jelenlevő fiatalokhoz szólva pedig így fogalmazott: bebizonyosodott, hogy közös erőfeszítéssel – Ady Endre szavait idézve – el lehet jutni az Értől, ettől a kis pataktól egészen az óceánig.

„Saját kultúránk és nyelvünk megélése és szabad használata az otthonosság érzetét kelti bennünk. A tehetség felfedezése, útjának egyengetése a pedagógus egyik legfontosabb feladata” – áll abban a levélben, amelyet Potápi Árpád János államtitkár küldött a tehetségnap résztvevőihez, s melyet Bujdosó János, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője olvasott fel. Aki bejelentette az örömteli hírt: a 2021/22-es tanévben újabb hat tehetségpont finanszírozására nyílik lehetőség.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő, Bódis József államtitkár és Grezsa István miniszteri biztos videóüzenetben fejezték ki jókívánságaikat. Valamennyien azt hangsúlyozták, hogy az itteni tehetségek felkarolásában megteremtődik az esély a kárpátaljai magyarság megmaradásához. Mindannyian hozzátették, a tehetség felelősséggel tartozik önmagáért is.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a mély hivatástudattal rendelkező pedagógusok munkáját emelte ki. Bege Krisztina ungvári magyar konzul sikerekben gazdag életutat kívánt fiataljainknak a kiválóságok kárpátaljai ünnepén.

Fontos, hogy megtaláljuk életünkben azt a célt, amely az egyéni boldoguláson túl a közösség felemelkedését is szolgálja, hangsúlyozta köszöntőjében Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke. A tehetség isteni ajándék, egyben felelősség is, mutatott rá Csernicskó István, a főiskola rektora, aki arról szólt, hogy az intézmény különös gondot fordít a tehetséges diákok szakmai fejlődésének biztosítására.

Tíz évvel ezelőtt hatalmas bátorság kellett ahhoz, hogy elinduljon a Kárpátalja magyalakta településeit teljes egészében átfogó program, emlékeztetett rá Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára. Meggyőződésünk, hogy az élet számos területén hasonló bátor kezdeményezésekre van szükség.

A gálaműsorban többek között fellépett a Rezeda néptánccsoport, a Fülemüle Band, a Nereszen néptáncegyüttes.

Gyönyörködhettünk Paládi Máté, Ladányi Réka és Sárady Bence zongorajátékában, Illés Fanni versmondásában, Dzjapko Rebeka énekhangjában, Stók Szabolcs hegedűjátékában. Az ünnepség végén a Genius Alapítvány vezetője együttműködési szerződést írt alá a partnerszervezetek képviselőivel.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!