Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 12. – 11:11 |

A mai nappal történelmet írunk, hangzott el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Nagydobronyi Szakképzési Centruma tanévzáró és tanúsítványátadó ünnepségén.

A mai nappal történelmet írunk, hangzott el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Nagydobronyi Szakképzési Centruma tanévzáró és tanúsítványátadó ünnepségén.

Hirdetés

A mai nappal történelmet írunk, hangzott el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nagydobronyi Szakképzési Központ tanévzáró és tanúsítványátadó ünnepségén. Egyrészt Kárpátalján először bocsátunk ki olyan szakembereket, akik teljes egészében anyanyelvükön sajátíthatták el mesterségük alapjait, másrészt pedig azért, mivel a képzés anyaországi tanintézmények bevonásával valósult meg, így a magyar-magyar összefogás és együttműködés immáron a gyakorlatban is megtörtént.

A megye legnagyobb lélekszámú magyar községében 81 diák hét különböző szakmában szerzett képesítést és átvehette az azt igazoló dokumentumot.

A szakoktatási intézmény egyúttal meghirdette a felvételt az előttünk álló tanévre a következő szakokra: informatikai rendszer és alkalmazás üzemeltető technikus, sportedző-sportszervező, fodrász, szakács, divatszabó, villanyszerelő, hegesztő, pincér, mezőgazdasági géptechnikus, gépjárműtechnikus.

A szakképzési központ aulájában, miután az osztályfőnökök kitűzték a végzős diákok mellére a ballagási kitűzőket, az intézményt elhagyó tanulók átadták a stafétát az utánuk következőknek. Majd a történelmi zászlók alatt az ünnepi menet elindult az ünnepség helyszínére, a nagydobronyi református templomba, ahol Kolozsy András vezető lelkipásztor köszöntötte az ünneplőket. Hálát adunk azért, hogy a történelem ura nem vonta meg tőlünk nemzetmegtartó és gondviselő kegyelmét, hangsúlyozta a lelkész.

El kell érnünk, hogy az anyanyelvi oktatás egyet jelentsen a minőséggel, írta a szakképzési központ diákjaihoz oktatóihoz címzett levelében Potápi Árpád János államtitkár, aki megígérte, hogy a versenyképes tudás megszerzéséhez az anyaország továbbra is minden segítséget megad. Ugyancsak levélben köszöntötte a diákokat Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, aki annak az örömének adott hangot, hogy egy kárpátaljai szakképzési központnak, nevezetesen a nagydobronyinak rövid időn belül gyümölcsöző együttműködést sikerült kialakítani magyarországi testvérintézményekkel. Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja a most átadásra kerülő tanúsítványok kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ezek rejtik az új lehetőségek forrásait.

Leginkább merészség, elszántság és vállalkozókedv jellemzi azokat a diákokat, akik egy újonnan alakult intézmény első diákjai kívántak lenni, vállalva az indulással járó valamennyi kockázatot, emlékeztetett rá Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora. Mindezen tulajdonságokra, valamint az állandó önképzésre a továbbiakban is nagy szükségük lesz a fiatal szakembereknek.

A szakképzésben az online oktatás talán még nehezebben valósítható meg, mint más oktatási formákban, mutatott rá Balogh János a Nagydobronyi Szakképzési Központ igazgatója, aki nagyra értékelte a most útjukra bocsátott diákok teljesítményét. Az igazgató arról is beszámolt, hogy a jövő tanévben milyen új innovatív technológiákkal bővül a nagydobronyi képzés.

A végzős diákok nevében Tamási Ferenc búcsúzott az alma matertől, aki fontosnak tartotta arra emlékezni, hogy az egyéni karrier építésén túl lényeges, hogy legyen valamennyiünknek energiánk arra, hogy közösségünk szellemi és anyagi gyarapodásához is hozzá tudjunk járulni.

A tanúsítványokat Csernicskó István, Balogh János és Rostás János adta át a végzősöknek. A történelmi egyházak jelen levő képviselői – Zán Fábián Sándor református püspök és Szkoropadszky Péter görögkatolikus parochus – Isten gazdag áldását kérték a ballagó diákok és valamennyi jelenlevő további életére.

A szakképzési központ diákjai előadásában az alkalomhoz illő énekek és versek hangzottak el.

Kovács Elemér


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 24. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!