HáziPatika.com

| 2021. 06. 13. – 10:06 |

A nem megfelelően ápolt fejbőr gyakran kellemetlenül viszkető, hámló tünetekkel hívja fel magára a figyelmet.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A nem megfelelően ápolt fejbőr gyakran kellemetlenül viszkető, hámló tünetekkel hívja fel magára a figyelmet. Az irritált területen ilyenkor gyakran olyan apró, mikrogyulladások is megjelennek, amelyek különösen sebezhetővé teszik a fejbőrt és a hajhagymákat.

A hajhullás okai

Hajhullásnak számít, ha napi 100 hajszálnál többet veszítünk el. Ez kétféle módon történhet meg: foltokban, amikor egy bizonyos területen hullik ki a haj, vagy diffúz formában, amikor egyenletesen oszlik el ez a mennyiség. A foltos hajhullás többnyire valamilyen immunológiai problémát feltételez, de előfordulhat például atópiás ekcéma vagy pajzsmirigybetegségek kísérő tüneteként is - írja a Házipatika.com.

Diffúz hajhullást okozhat a szervezet különböző területeit érintő gyulladás, hormonális változások, ásványianyag- vagy vitaminhiány, egyes gyógyszerek mellékhatása, stressz, valamint szintén immunrendszeri vagy pajzsmirigybetegségek. Azonban mindkét hajhullási típusnál szóba jöhetnek olyan kiváltó okok is, mint például a gyakori hajvasalás vagy hajsütés, a túl szorosan összefogott frizura, vagy ha a fejbőrt nem a megfelelőképpen ápoljuk.

Érzékeny és száraz fejbőr

A rosszul kiválasztott samponok, hajfestékek, balzsamok, valamint az egyéb formázó- és ápolószerek következtében felborulhat a fejbőr természetes nedvességtartalmának egyensúlya, ami kisebb sérüléseket, mikrogyulladásokat idézhet elő. Ezek az egészen apró, sokszor szabad szemmel láthatatlan károsodások akár a hajhagymák kisebbedését vagy elvesztését is okozhatják. Ez a probléma az érzékeny fejbőrűeket még inkább sújtja.

A túlzottan sérülékeny, gyakran fájdalmas, égő, feszítő, viszkető, kipirosodásra és irritációra hajlamos fejbőrnek több oka lehet: életkorral járó természetes öregedési folyamatok, genetikai tényezők, hormonális változások, vagy akár olyan rendellenességek is, mint például pikkelysömör vagy az atópiás dermatitisz. A kellemetlen tüneteket előidézhetik, vagy tovább súlyosbíthatják a szélsőséges időjárási körülmények, a légszennyezettség, a stressz vagy akár bizonyos diéták is.

Válasszunk megfelelő sampont!

Az érzékeny fejbőr egyik leggyakoribb kiváltó oka a nem megfelelő sampon használata. Elsősorban azok a készítmények károsíthatnak az állapotán, amelyek olyan erős tisztító anyagokat tartalmaznak, amik teljesen elmossák a fejbőrt természetesen védő savas réteget. Ennek következtében könnyen hajlamossá válhat a kiszáradására és a mikrogyulladások kialakulására, amelyek még sérülékenyebbé tehetik a bőrt, és utat engedhetnek különböző bakteriális vagy gombás felülfertőződéseknek is.

Elsődlegesen fontos tehát mindig a hajtípusunk és a fejbőrünk állapotának megfelelő samponok és ápolószerek kiválasztása. Az olyan gyulladáscsökkentő hatóanyagok, mint például a kínai édesgyökérből nyert licochalcone, mentesítik a fejbőrt a mikrogyulladásoktól és hatékonyan képesek csökkenteni a korpás tüneteket is. Akárcsak a bőrben természetes módon is jelen lévő urea és a tejsav, amelyek amellett, hogy hidratálják a száraz fejbőrt, enyhítik a kellemetlen viszketést, és segítenek abban, hogy a haj visszanyerje egészséges fényét és rugalmasságát.

Amennyiben seborrheás dermatitiszünk van, érdemes kifejezetten erre a bőrproblémára ajánlott sampont választani. Ezek a készítmények már az első használat után képesek enyhítik a kellemetlen tüneteket, miközben hatékonyan megtisztítják a fejbőrt és a hajszálakat a tapadós, sárga korpától és megelőzik azok újbóli kialakulását.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!