MTI

| 2021. 06. 14. – 17:00 |

Egy nap alatt több mint 1200 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy nap alatt több mint 1200 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ahol a helyi rendőrszakszervezet szerint vasárnapra válságossá vált a biztonsági és egészségügyi helyzet.

Tizenkét óránál rövidebb idő alatt tizennégy hajó kötött ki Lampedusa partjain - írja az MTI.

A sziget – egyébként 250 főt befogadni képes – regisztrációs tábora (hotspot) már pénteken is túlzsúfolt volt, 370 bevándorló lakta, számuk vasárnapra 1200 fölé emelkedett, de 1400 is lehetett volna,

ha vasárnap este egy 200 fős csoportot át nem helyeznek egy karanténhajóra, közöttük 19 koronavírus-fertőzöttel, akiket elkülönítettek.

Több mint száz kiskorút átszállítottak Szicíliába egy számukra fenntartott migránstáborba. Lampedusára a tavasz kezdete óta folyamatosan érkeznek migránsokkal teli hajók és csónakok, melyek száma majdnem minden hétvégén megugrik.

– Egy rendőrszakszervezet helyi tagjainak nyilatkozata szerint a sziget regisztrációs központjában folyamatos a feszültség. A nyári forróságban az emberek jelentős többségét a tábor udvarán tudják csak elhelyezni földre tett matracokon, a biztonsági távolság betartása lehetetlen, és szájmaszk sem jut mindenkinek – hangoztatták.

A rendőrszakszervezet szerint „még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált”.

Tavaly nyáron – a koronavírus-járvány első hullámát követően – augusztusra tetőzött a helyi migrációs válság, amikor Lampedusa lakosai sztrájkkal és a kikötő lezárásával fenyegettek az olasz kormány beavatkozását követelve. Az idei év kezdete óta több mint tizenötezren érkeztek az olaszországi partokra.

A tavalyi esztendő ugyanezen időszakában csak harmad ennyien, azaz ötezren.

Olasz sajtóinformációk szerint Róma hiába szorgalmazza a menedékkérők szétosztását a befogadásra önként hajlandó európai uniós tagállamok között, a pandémia kezdete óta egyetlen ország sem jelentkezett.

A La Repubblica című olasz napilap úgy értesült, hogy Németország újra akarja indítani az Olaszországon keresztül érkezett illegális bevándorlók visszatoloncolását. A járvány előtt Németország évente több ezer migránst toloncolt vissza Olaszországba, olyanokat, akik nem jogosan folyamodtak menedékkérelemért.

Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi korábbi bejelentése szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő tanácskozásán kívánja bemutatni azt a tervezetet, amelyet Olaszország a menekültek szétosztására javasol.

Korábban hírt adtunk arról, hogy oltatlan migránsok tízezrei indulhatnak el Európa szíve felé. Beigazolódtak az előrejelzések, a jó idővel egyre inkább nő az illegális bevándorlók száma a Balkánon. Ráadásul a migránsok többsége nem hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!