HáziPatika.com

| 2021. 06. 14. – 06:11 |

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha éjjelente arra ébredünk, hogy ki kell mennünk a mosdóba, főleg, ha többször is megtörténik.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha éjjelente arra ébredünk, hogy ki kell mennünk a mosdóba, főleg, ha többször is megtörténik. A felborult alvási ciklusnak hosszú távon számos negatív következménye lehet, éppen ezért érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Legyünk mértékletesek a folyadékbevitellel lefekvés előtt!

Ha lefekvés előtt egy órával már nem iszunk, akkor az elfogyasztott folyadéknak lesz ideje eljutnia a húgyhólyagig, és onnan kiürülni a szervezetből addig, amíg ébren vagyunk. Így sokkal nagyobb esély van rá, hogy végigalusszuk az éjszakát - írja a Házipatika.com.

Kerüljük a kávét és az alkoholt!

A koffein irritálhatja a húgyhólyagot, amitől gyakrabban kell vizelnünk. Ha pedig a lefekvés idejéhez közel fogyasztunk koffeintartalmú italokat (nem csak a kávéban van), akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk tudni pihentetően aludni. Az alkohol sincs jó hatással a hólyagunk működésére, és fokozza a vizeletkiválasztást is. Éppen ezért ha az esti órákban alkoholt fogyasztunk, nem lesz nyugodt az éjszakánk, emiatt pedig a másnaposságot is sokkal rosszabbnak érezzük.

Figyeljünk, mikor vesszük be a gyógyszereinket!

Ha valakinek vízhajtót kell szednie, akkor a legjobb reggelre időzíteni, és semmiképpen sem lefekvés előtti időre. Az antidepresszánsoknak, fájdalomcsillapítóknak, antibiotikumoknak is lehet enyhe vízhajtó hatása, így semmiképp se közvetlenül lefekvés előtt vegyük be őket.

Ne viseljünk kompressziós harisnyát alváshoz!

Ha valakinek dagadásra, duzzadásra hajlamosak a lábai, akkor nem ajánlatos éjjelre magán hagynia a kompressziós harisnyát. Ez ugyanis a végtagokban felgyülemlett folyadékot visszairányítja a véráramba, ami gyakori vizelést okozhat. Inkább már lefekvés előtt egy órával polcoljuk fel a lábainkat, illetve nap közben is tegyünk így, amikor megtehetjük.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!