HáziPatika.com

| 2021. 06. 14. – 08:12 |

A vas nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A vas nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. Segít oxigént juttatni a sejtjeinkhez, és ha nincs belőle elég, akkor viszonylag hamar jelentkeznek a tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek.

Extrém kimerültség és fáradtság

A vashiány egyik leggyakoribb tünete, ami jelzi, hogy sejtjeink nem jutnak elegendő oxigénhez. Ilyenkor gyengének, szédelgősnek, folyamatosan álmosnak érezhetjük magunkat, és nehezen tudunk koncentrálni. Ha a fáradtság pihenés hatására sem múlik, forduljunk orvoshoz - írja a Házipatika.com.

Gyakori megbetegedések

Mivel a vasnak fontos szerepe van az immunrendszer működésében, ha nincs belőle elég, kevésbé leszünk ellenállók a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Ha úgy érezzük, hogy egyik betegségből a másikba esünk, akkor lehet, hogy fehérvérsejtjeinkből nem termelünk eleget, illetve nem elég erőseket, hogy leküzdjék a betegségeket - emögött pedig vashiány állhat.

Sápadt bőr

Vashiány hatására a vörösvérsejtek színe kevésbé lesz élénk, ez pedig hamar látszani kezd a bőrünkön, ami világosabb, sápadtabb lesz. Különösen azokon könnyű észrevenni, akik egyébként is világos bőrűek. Sötétebb bőrűeknél másik látványos tünetet lehet, hogy az alsó szemhéj világosabbá válik.

Feldagadt nyelv

A nyelv megduzzadása, fájdalma, érzékennyé válása is vashiány jele lehet, akárcsak a száj sarkaiban lévő bőr fájdalmas berepedezése.

Nyugtalan láb szindróma

Ez is viszonylag gyakori vashiányos embereknél. A lábak állandó, önkéntelen rázását, mozgatását gyakran kíséri kellemetlen bizsergés, zsibbadás az alsó végtagokban, ami akár az alvást is megnehezítheti.

Hajhullás

Amikor a vashiány vérszegénységet vált ki, akkor hajhullást is okozhat. A hajhagymák ilyenkor nem jutnak elegendő oxigénhez, a hajszálak kihullanak, és nem is nőnek vissza, míg a vérszegénységet nem kezelik.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!