MTI

| 2021. 06. 16. – 08:30 |

A dokumentumban figyelmeztetnek arra, hogy a jelenlegi ukrajnai gáztranzit megszűnése esetén Oroszország előtt szabad út nyílik Ukrajna nagyszabású fegyveres megtámadásához

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A lengyel szejm szinte egyhangúlag felszólította kedden az Európai Unió (EU) és a NATO tagállamait, kiemelten Németországot és az Egyesült Államokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték befejezésének megakadályozására.

A határozat mellett a 453 jelenlévő képviselő közül 452-en szavaztak, egyetlen politikus - a kisebb ellenzéki tömörülés, a Kukiz´15 elnöke, Pawel Kukiz - adott le ellenszavazatot  -írj az MTI.

A dokumentum azt követően született, hogy Joe Biden amerikai elnök májusban bejelentette, Washington visszavonja a Balti-tenger alatt,

Lengyelország és Ukrajna megkerülésével épülő projektet kivitelező cégek ellen kivetett amerikai szankciókat.

A lengyel képviselők az EU alapját jelentő értékekre, "az orosz terjeszkedés által fenyegetett közép-európai szomszédországokkal", különösen Ukrajnával vállalt szolidaritásra hivatkozva fordulnak az EU-hoz és a NATO-hoz. Érvelnek emellett az európai stabilitással és biztonsággal, az EU-ra irányuló orosz nyomásgyakorlással szembeni ellenállóképességgel is.

Mindezek alapján arra szólítják fel az EU és a NATO tagállamait, hogy vonják vissza a gázvezetéknek nyújtott "összes támogatást", és tegyenek lépéseket, amelyek a projekt azonnali és hatékony leállítását eredményezik.

Úgy ítélik meg, hogy további politikai és gazdasági nyomásgyakorlás az Egyesült Államok részéről hozzájárulhat a gázvezeték építésének leállításához.

A szénhidrogének exportja az orosz fegyverkezés finanszírozásának fő forrását jelenti, e kereskedelem Oroszország "agresszív, nemcsak a szomszédországok, hanem más EU-tagállamokkal folytatott politikájának fontos eszközévé vált" - áll a határozatban.

A dokumentumban figyelmeztetnek arra, hogy a jelenlegi ukrajnai gáztranzit megszűnése esetén Oroszország előtt szabad út nyílik Ukrajna nagyszabású fegyveres megtámadásához, anélkül,

hogy Moszkva viselné a nyugatra irányuló gázszállítás megszakításának költségeit.

Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, évi összesen 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart. A mintegy 1200 kilométer hosszú új vezeték befejezéséhez még 80 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zeleneszkij szerint biztonsági kihívás Ukrajnának az Északi Áramlat-2 gázvezeték. Az Észak Áramlat-2 terve biztonsági kihívást jelent Ukrajnának, és az orosz gázvezeték üzembe helyezése elfogadhatatlan - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, amikor telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!