HáziPatika.com

| 2021. 06. 16. – 18:09 |

Viszonylag gyakori, hogy valamilyen vitaminból nincs elég a szervezetünkben. Arcunk sokféle módon árulkodik arról, hogy melyik hiányzik, hogy testünk megfelelően működhessen.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Viszonylag gyakori, hogy valamilyen vitaminból nincs elég a szervezetünkben. Arcunk sokféle módon árulkodik arról, hogy melyik hiányzik, hogy testünk megfelelően működhessen.

Sápadt, színtelen arc

Természetesen a téli és a tavaszi hónapokban ritkán találkozni egészségesen napbarnított arcú emberrel, de ha azt vesszük észre, hogy a szokásosnál is jóval fehérebbek vagyunk, akkor ez arra utalhat, hogy szervezetünkbe nem jutott elegendő B12-vitamin. Ezt általában bágyadtság, fáradtság is kíséri. Ilyenkor érdemes több húst, illetve több tengeri eredetű ételt fogyasztani - írja a Házipatiak.com.

Száraz, töredezett haj

A száraz, sérült szerkezetű haj, különösen, ha még korpásodik is, nagyon gyakran azt jelzi, hogy biotin, vagyis B7-vitamin-hiányunk van. Ez különösen gyakori például hosszabb antibiotikumkúra után. Ilyenkor fogyasszunk több húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt és gombát.

Bedagadt szemek

Ha azt vesszük észre, hogy a szemeink körül található rész felpüffed, akkor ez nagyon gyakran jódhiányra utal. A legtöbb jód a jódozott sóban van, de mivel a sófogyasztást nem szabad túlzásba vinni, próbálkozzunk inkább úgy a pótlással, hogy minél több tengeri eredetű ételt (rákot, algát), illetve tejterméket fogyasztunk.

Színtelen ajkak

A sápadt, vértelen ajkak gyakran jelzik, hogy nincsen elég vas a szervezetünkben. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy alacsony lesz a vérnyomásunk és gyakran megfázunk. Szerencsére a vasat nem nehéz táplálkozással pótolni: együnk több vörös húst, illetve egy darabig figyeljünk arra, hogy ne együnk túl sok magas kalciumtartalmú ételt.

Vérző íny

A vérző íny gyakran jelez C-vitamin-hiányt. Ilyenkor immunrendszerünk is legyengülhet, illetve fájhatnak az izmaink. Együnk sok kivit, paprikát, citrusfélét és karalábét.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!