Közélet | 2021. 06. 17. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tavaly júliusi szintre esett vissza a koronavírus-járvány terjedése Csehországban.

Szerdán 134 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami mintegy fele az egy héttel ezelőtti esetszámnak, s tavaly július közepe óta ez a legalacsonyabb napi adat - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön közölt kimutatásokból, idézi az MTI.

A járvány gyengülésével párhuzamosan megszűnt a kórházakra nehezedő nyomás is,

és mindenütt visszatértek a korábbi, normális munkarendhez.

Jelenleg 113 személyt kezelnek Covid-19 betegséggel a cseh kórházakban, közülük 14 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

A napi elhalálozások száma átlagban tíz alá csökkent, hétfőn és szerdán pedig egyetlen, Coviddal összefüggő halálesetről sincs jelentés. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezzel kapcsolatban 30 257 halálesetet jegyeztek fel.

A helyzet javulásához az is hozzájárul, hogy jelentősen felgyorsult az oltási folyamat. Az utóbbi héten naponta több mint 110 ezer oltóanyagot adtak be az orvosok. Mindkét adagot eddig több mint 2,3 millió ember kapta meg, és 4,6 milliónak adták már be az első adag vakcinát. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A reprodukciós mutató szerdán 0,65 volt, ami a járvány gyengülését jelzi.

A járványhelyzet javulása következtében már nyitva vannak a vendéglők, a szállodák és az üzletek, működnek a szolgáltatások, de mindenütt kötelező betartani az érvényes óvintézkedéseket. A maszkviselés továbbra is gyakorlatilag mindenütt kötelező.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ausztriában aggodalommal tekintenek a Delta vírusvariáns terjedésére. Ausztriában mind a szakértők, mind a politika szereplői aggodalommal tekintenek a koronavírus Delta variánsának terjedésére, mivel keddig összesen 71 ilyen - elsőként Indiában felfedezett - vírusmutációt azonosítottak be.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!