HáziPatika.com

| 2021. 06. 17. – 08:12 |

Még ha átaludtuk is az éjszakát, megeshet, hogy az egész napos munka során délutánra semmi energiánk nem marad.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Még ha átaludtuk is az éjszakát, megeshet, hogy az egész napos munka során délutánra semmi energiánk nem marad. Ilyenkor a legtöbbet rögtön kávéért nyúlnának - pedig egészségesebb megoldások is vannak.

Vegyük le a szemünket a képernyőről!

A számítógép képernyőjének folyamatos bámulása egyrészt roncsolhatja a látásunkat, másrészt egy idő után alig tudjuk majd szemeinket nyitva tartani. Statisztikák szerint  az amerikaiak mintegy 95 százalékának úgynevezett számítógépes-látás szindrómája van, amely általában szemszárazságban, illetve a szem égő, viszkető érzésében nyilvánul meg, de a hosszas monitorbámulás fej- és nyakfájást is okozhat - írja a Házipatika.com.

Szemünk egészsége és koncentrációnk fenntartása érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy húszpercenként mozgassuk át elgémberedett végtagjainkat, és a képernyő helyett fókuszáljunk egy távoli tárgyra.

Igyunk vizet!

A kiszáradástól levertnek, fáradtnak érezhetjük magunkat, de súlyos esetben akár zavarodottságot, szívdobogásérzést és ájulást is okozhat. Az emberi test 60 százalékát víz teszi ki, amely rengeteg fontos feladatot ellát szervezetünkben. Működésünkhöz elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság.

Nézzünk cuki állatos videókat!

Egy 2015-ben készült kutatás során 7000 embert figyeltek meg, miközben online macskás videókat néztek. A vizsgálatból kiderült, hogy a videók nézése megemelte a résztvevők energiaszintjét, és jó érzésekkel töltötte el őket, miközben minimalizálta negatív érzelmeiket. De egy másik, 2012-es kutatás is arra jutott, hogy a macskás videóktól nemcsak hangulatunk lesz jobb, de kevésbé érezzük tőlük magunkat fáradtnak is. 

Rágcsáljunk valami egészségeset!

Alacsony vércukorszintünk miatt könnyen érezhetjük magunkat kábának, szellemileg lassultnak. De ugyanezt a hatást éri el az is, ha túlságosan teleesszük magunkat, az ételek emésztéséhez ugyanis energiára van szükségünk - ilyenkor áll be az úgynevezett "kajakóma". Ezt a hatást sokan próbálják meg koffeinnel vagy valamilyen cukros üdítővel ellensúlyozni, ám ezek az élénkítőszerek csak pillanatnyi segítséget nyújtanak.

Energiaszintünk fenntartása érdekében válasszunk inkább egészséges rágcsálnivalókat, és figyeljünk arra is, hogy reggelink is tápláló legyen. Kutatások szerint például a magas rosttartalmú és fehérjében dús reggelik igazi energialöketet adnak napunknak. Jó választás lehet például, ha avokádóval és pirítóssal, vagy mogyoróvajjal, humusszal kezdjük a napot, napközben pedig bátran ropogtassunk angol zellert vagy répát.

De azt is érdemes számításba vennünk, hogy akár vashiány is okozhatja fáradtságunkat, érdemes hát étrendünkbe olyan vasban gazdag ételeket becsempészni, mint a spenót, a bab vagy a lencse. (A vasban gazdag ételeket párosítsuk olyanokkal, amelyekben sok a C-vitamin, így segítsük a vas felszívódását.)

Hallgassunk zenét!

Kedvenc zenéink hallgatása közben olyan kémiai vegyületek szabadulnak fel testünkben - például szerotonin és oxitocin -, amelyek extra energialöketet adhatnak a munkában. 

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!