Életmód | 2021. 06. 18. – 16:11 |

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alapja.

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás egyik alapja, az aszalt gyümölcsök - például a mazsola - azonban viszonylag sok cukrot tartalmaznak, ami miatt már kevésbé nevezhetjük ezeket egészségesnek. Mi az igazság?

Arany vagy barna

Hagyományosan a mazsolát napon szárítják, és semmilyen tartósítószert, stabilizátort nem adnak hozzá. Színe általában vörösesbarna, de arany változat is kapható. A vörösesbarna színért a levegőn szárítás felel, míg az arany mazsolát dehidrátorban szárítják, és tartósítóként kén-dioxidot tartalmaz. Mindkettőt ugyanabból a szőlőfajtából készítik - és mindkettő egészséges - írja a Házipatika.com.

Méretéhez képest a mazsola tápanyagban dús élelmiszernek számít, hiszen kisebb, mint a szőlőszem, de tápanyagtartalma megmarad. Sokféle fitotápanyag van benne, emellett antioxidáns és mikrobaölő hatása is van, továbbá némi vasat és kisebb mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Negyedcsészényi mennyiségben például 300 milligramm kálium található. Emellett van benne magnézium, amely jót tesz az izmoknak és az idegeknek, sőt egy adag mazsola két gramm rostot is tartalmaz.

Mi a helyzet a kalóriával?

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a mazsola viszonylag magas kalóriatartalmú: egy adag körülbelül 130 kalóriát tartalmaz. Mivel az aszalt szőlőszemekben nincs annyi víz, mint a frissekben, nem is annyira laktatóak. Egy adag mazsolában 24 gramm cukor található - ennyi van például egy marék gumicukorban is. A különbség, hogy a mazsolában lévő cukor természetes, és tápanyagok, ásványi anyagok is társulnak hozzá, amit a gumicukorról nem lehet elmondani.

A mazsola tehát egészségesnek nevezhető, de csak mértékkel fogyasztva - naponta körülbelül egymaréknyi a limit. Emellett érdemes valamilyen fehérjével és egészséges zsiradékkal párosítani - például túróval, mogyoróvajjal, de salátára is szórhatjuk. Süteményekbe, kekszekbe keverve pedig kiválthatjuk vele a receptben található cukor egy részét, mivel természetes édessége segít ízesíteni az ételeket.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!