Nyáron különösen fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékpótlásra. A szénsavas víz remek forrást jelent ehhez, néhány tévhit miatt azonban akadnak, akik ódzkodnak a fogyasztásától.

Nem oltja olyan jól a szomjat

Habár nem zajlott még túl sok kutatás a témában, fellelhető néhány tanulmány, amely igazolja, hogy a szénsavas ásványvizek alapjaiban véve ugyanolyan jól hidratálnak, mint a sima csapvíz. Ez persze abból a szempontból egyáltalán nem meglepő, hogy valójában a szénsavas víz is csak hagyományos ivóvíz - némi szén-dioxiddal feldúsítva. Különbséget inkább az jelenthet, hogy a buborékok fokozzák a teltségérzetet, mi több, ha túl gyorsan iszunk, akár gyomorpanaszok is felléphetnek. Mindez végeredményben befolyással lehet arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk el egyszerre. Magyarul mondva, nem is feltétlenül a szénsavas vizek hidratálóképessége meghatározó a kérdésben, hanem hogy mennyire erős a gyomrunk - írja a Házipatika.com.

Csökkenti a kalciumszintet

Valójában nincs rá bizonyíték, hogy a savas vizek bármilyen negatív hatást gyakorolnának a szervezet kalciumszintjére, ezáltal pedig a csontok egészségére. A mítosz valószínűleg egy 2006-os tanulmányból ered, amely valamelyest alacsonyabb csontsűrűséget mért azoknál az idősebb nőknél, akik napi rendszerességgel fogyasztottak szénsavas és cukros üdítőket. Fontos azonban leszögezni, hogy az ízesítetlen vizekre ez a megállapítás sem érvényes.

A fogak látják a kárát

Bizonyos mértékig tényleg igaz, hogy a buborékos ásványvizek fogyasztása árthat a fogzománcnak. Az ivóvíz szén-dioxiddal dúsítása közben szénsav keletkezik, amely egyrészt frissítő, enyhén savanykás ízt ad az oldatnak, másrészt viszont hosszú távon enyhe eróziós hatást fejt ki a fogak külső rétegére. Mindezt még jobban felerősíti, ha limonádékészítés közben a lime-mal vagy citrommal némi citromsav is kerül italunkba. Ettől függetlenül az egyszerű, ízesítetlen ásványvizek savtartalma nem kifejezetten erős, így a fogzománcra gyakorolt hatása sem számottevő.

Összességében tehát bátran kitölthetünk magunknak a nap végén egy nagy pohár szénsavas ásványvizet, mi több, az amerikai járványügyi központ (CDC) kifejezetten ajánlja fogyasztását a cukros üdítőitalok helyett. A hozzáadott cukor, só és egyéb extra összetevők ezekben ugyanis egy sor hozzáadott problémát is jelentenek.