Kárpátinfo.net


| 2021. 06. 18. – 09:25 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Január 1-től Ukrajnában a lakosság két gázszámlát kapott, egyiken az elhasznált gáz költsége szerepelt, a másikon pedig a szállításé. Később azonban jobbnak látták e két összeg egy számlán való feltüntetését.

Ezúttal a parlamentben ismét egy újítást vezetnek be: a harmadik gázszámlát.

A közüzemi dolgozók a többemeletes házakban lakó ukránoknak felszámolhatnak a beltéri gázhálózatok fenntartásáért járó díjat.

A vonatkozó törvényjavaslatot már jóváhagyták és aláírták – nyilatkozta Andrij Nyikoncsuk, a hivatásos ingatlankezelők szövetségének vezetője az Obozrevazel.com hírportálnak.

Elmondása szerint a harmadik számla a gázért akkor jelenik meg, amikor szükség van rá, például a beltéri gázhálózat meghibásodása miatt.

Tekintettel a jelenlegi törvénymódosításokra, a beltéri gázhálózatok alapértelmezett karbantartását a gázelosztó egységre bízzák, arra, aki fenntartja a kültéri közműhálózatokat.

Ezért azonban számlát fog kiállítani a ház tulajdonosainak.

A fogyasztónak joga van egy másik vállalatot választani, ám  annak meg kell felelnie a munkavédelmi követelményeknek a biztonság szempontjából.

Andrij Nyikoncsuk szerint még mindig nem világos, hogy mennyibe fog kerülni a szolgáltatás. A maximális költségét pedig a Miniszteri Kabinetnek kell meghatároznia.

„Feltételezem, hogy a többemeletes házak lakói az előző évben elfogyasztott gáz mennyiségétől függően fizetnek az elosztásért. Lehetséges, hogy a hálózati karbantartás is képletkomponens lesz. Az egyetlen szám, amelyhez ragaszkodhatnak, az a gáz mennyisége, amely ezen hálózatokon keresztül halad” - mondta Nyikoncsuk.

Korábban a beltéri hálózatok karbantartását a lakhatás és a kommunális szolgáltatások díja tartalmazta.

Most a lakáshivatal felhagyott ezzel, és a beltéri gázhálózatok egy ideig „gazdátlanok” voltak.

Május 1-jén hatályba lépett a 1060. számú törvény, amely a magán- és lakóházak lakóit egyéni szerződésekre átruházta a szolgáltatókkal. A dokumentum arra kötelezi a ház társtulajdonosait, hogy kössenek szerződést a beltéri gázrendszerek karbantartásáról a gázszolgáltatóval vagy más ilyen karbantartást biztosító társaságokkal.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Naftohaz megemelte a lakossági gáz árát. A Naftohaz Ukrajna gázszolgáltató társaság júniusban a lakosság havi tarifáját 11,94 hrivnya/köbméter szinten állapította meg, de alapértelmezés szerint minden vevő az úgynevezett éves tarifán marad, ami 7,96 hrivnya.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!