Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 19. – 09:13 | Kárpátalja |
Évzáró a Rezeda Folkműhelynél. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Az öreg kontinensen nekünk, magyaroknak, s rajtunk kívül talán még néhány kelet-közép-európai nemzetnek sikerült a XXI. századra megőrizni gazdag néphagyományait, néptáncait, változatos folklórkincsét. Talán nem is mindig vagyunk tisztában azzal, hogy milyen hatalmas örökség birtokosai vagyunk. A lényeg: van mit visszatanulni, illetve továbbadni, hangzott el a Beregszászi Rezeda Folkműhely évzáró műsorán. A nagyszerű alkalomnak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium adott otthont.

Az idősebb nemzedék tagjai a szovjet éra műnépies, csasztuskás évtizedei után joggal vélhetik úgy, hogy a néphagyományok megőrzése és továbbadása tekintetében végre eljött a várva várt aranykor.

Amikor is magasan képzett, munkájukat hivatásszerűen végző népdal- és néptáncoktatók, népzenészek okítják a fiatalabb nemzedék tagjait, akiket lelkes szülők visznek a foglalkozásokra, bátorítják csemetéiket, és együtt örülnek minden kisebb-nagyobb sikernek. Mert most ez történik a Rezeda háza táján.

Hamar be kellett látnunk, hogy online formában igazából nem működik a néptáncoktatás, hisz annak lételeme a közösségi tér, számolt be az utóbbi másfél esztendő nehézségeiről Váradi Enikő, a folkműhely vezetője. Így aztán minden alkalmat meg kellett ragadnunk a személyes találkozások megtartására. Ebben a szülők nagyszerű partnernek bizonyultak. Hála és köszönet illeti ezért őket, akárcsak Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezetőit, akik a próbákhoz szükséges termet biztosították.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi magyar külképviselet vezetője nagyra értékelte azt a szakmai munkát, ami a folkműhelyben immár öt éve zajlik. Az anyaországnak nem csupán a külhoni magyar oktatás, a gazdaság fejlesztéséhez kell minden segítséget megadni, hanem az itteni közösségek hagyományőrző és -átörökítő tevékenységéhez is, hangsúlyozta a diplomata. Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási Osztály vezetője a Rezeda Folkműhelyt a település egyik ékének nevezte. Azt kívánta, hogy a műhely égisze alatt működő formációk, illetve az itt nevelkedő szólóénekesek és zenészek a továbbiakban vigyék messzire Beregszász jó hírét.

A Rezeda néptánccsoport tagjaival ezúttal képzeletbeli utazást tehettünk a Kárpát-medencében, megismerkedve a különböző tájegységek táncaival. A Csicsergő csoport pedig több régióban honos gyermekjátékokat mutatott be (felkészítő Szilágyiné Tóth Gabriella). A Rezeda énekegyüttes jóvoltából számos tájegység népdalkincsével ismerkedhettünk meg.

A gálaműsor során megbizonyosodhattunk arról, hogy a folkműhelyben Halász Bertalannak (harmonika), Komáromi Zsanettnek (ének) és Galgóczy Martinnak (hegedű) köszönhetően komoly hangszeres képzés folyik. A bemutatott néptáncokat Váradi Enikő és Orosz Péter tanította be, kísért a Sodró Együttes és a Rezeda Band.

A műsorszámok végén felhangzó hosszan tartó taps jelezte egy-egy produkciók sikerét.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél
  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél
  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél
  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél
  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél
  • Évzáró a Rezeda Folkműhelynél

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdetés