Közélet | 2021. 06. 02. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 13, többségében idős beteg, és újabb 275 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 5 206 951 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 694 602-en már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 804 987-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 29 774-re, a gyógyultaké 705 378-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 69 835. Kórházban 837 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 8320-an vannak, a mintavételek száma 5 862 778-ra nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, "hiszen a vírus még itt van" - figyelmeztettek.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is - írták.

Hozzátették: a kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvényeken (500-nál kevesebb résztvevő) bárki jelen lehet. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el - közölték.

Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást - tették hozzá.

A regisztráltak száma 5 millió 248 ezer, és 91 százalékuk már meg is kapta az oltást.

Hangsúlyozták: Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán.

Jelezték, mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 653) és Pest megyében (111 551) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 315), Győr-Moson-Sopron (44 320) és Hajdú-Bihar megye (42 497). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 698).

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!