Közélet | 2021. 06. 02. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán gazdasági helyzetet csupán az állampolgárok 5%-a értékeli pozitívan, 60%-uk pedig rossznak tartja.

Ugyanakkor ezek az értékelések valamivel jobbak, mint az év elején ˗ január végén-február elején, amikor válaszadók 69%-a rossznak, 2%-a pedig jónak értékelte - derül ki a Razumkov Központ által május 21–26-án végzett szociológiai felmérés eredményeiből, közli az Interfax.com.ua.

A válaszadók némileg jobban értékelik családjuk jólétét (36% rosszul, 14% jónak, 48% nem jónak vagy rossznak).  

Csakúgy, mint az ország gazdasági helyzetének értékelése, a család jólétének megítélése is kissé javult az év elejéhez képest (akkor a megfelelő mutatók 43%, 7%, 46% voltak).

Az állampolgárok nem hisznek a gazdasági szféra gyors változásaiban: csupán 12% gondolja úgy, hogy a következő 3 hónapban az ország gazdasági helyzete jobb irányba változik, 13% reméli, hogy ez idő alatt családjuk jólétének szintje javulni fog.  

Az elkövetkező hónapokban az állampolgárok a helyzet romlását várják gyakrabban: 22% úgy véli, hogy a következő 3 hónapban az ország gazdasági helyzete romlik, 18%-uk pedig úgy véli, hogy ez idő alatt romlik családjuk jóléti szintje.

A legelterjedtebb vélemény azonban az, hogy a helyzet 3 hónap alatt nem változik jelentősen (a válaszadók 56, illetve 57%-a).

Az idei évhez hasonlóan a következő 2-3 év helyzetének változásával kapcsolatos várakozások ellentmondásosak.  

De ha az év elején azok aránya, akik rosszabbra várták az ország gazdasági helyzetének változását ebben az időszakban, kissé meghaladta azok arányát, akik jobbra várták a változásokat (25, illetve 20%), akkor a legfrissebb felmérés szerint éppen ellenkezőleg, a jobb elvárások (30%) érvényesülnek a rosszabb (21%) változásokkal szemben.  

Ha a családi jólétben az elkövetkező 2-3 évben a jobb-rosszabb változásokra vonatkozó várakozások január-februárban nem különböztek statisztikailag szignifikánsan (21%, illetve 19,5%), akkor májusban az optimista várakozások érvényesültek a pesszimisták felett 29%, illetve 16, 5%.

A válaszadókat arra kérték, hogy értékeljék a hatóságok milyen mértékben tudnak megbirkózni a problémák megoldásával bizonyos területeken 1-től 5-ig terjedő skálán, ahol az 1 azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes megbirkózni, az 5 pedig azt jelenti, hogy nagyon jól megbirkózik.

Ezek az értékelések alacsonynak, legfeljebb 2,9 pontnak bizonyultak

- ilyen értékelést kaptak a hatóságok intézkedései a szólásszabadság biztosítása és az ország védelmi képességének megerősítése érdekében.

A hatóságok aktivitását a demokrácia biztosításában és a nemzetközi  összhang biztosításában a társadalomban 2,8 pontra, az állampolgárok jogainak és szabadságainak biztosítása, Ukrajna nemzetközi imázsának javítása, külpolitikai tevékenységek kérdésében pedig 2,7 pontra értékelték.

A hatóságok intézkedéseit az oktatás területén és a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozását, negatív következményeinek megelőzését 2,5 pontra becsülik, a társadalom stabilitásának biztosítása pedig 2,3 pont lett.

A jogállamiság köztisztviselők általi betartása, a bérek, az egészségügy, a szociális védelem területén végzett tevékenységeket 2,2 pontra, a nyugdíjak területén, az ország gazdasági helyzetének javulását 2,1 pontra értékelték.

Továbbá, a polgárok jólétének növelése - 2,0 pont, az oligarchák befolyásának csökkentése ˗ 1,9, a korrupció elleni küzdelem ˗ 1,8 pont.  

A legrosszabb értékelés az, hogy a hatóságok hogyan birkóznak meg az árak és a tarifák problémájának megoldásával (1,6 pont).

A tanulmány során 2017 tizennyolc évnél idősebb polgárt kérdeztek meg Ukrajna minden régiójában, kivéve az Oroszország által elfoglalt területeket. A felmérés módszere személyes interjúk a válaszadók lakóhelyén.

Az elméleti mintavételi hiba (kivéve a tervezési hatást) nem haladja meg a 2,3%-ot 0,95 valószínűséggel.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!