Közélet | 2021. 06. 02. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább enyhítenek a lengyel járványügyi korlátozásokon június 6-ától: létszámkorlátozás mellett konferenciák és vásárok rendezhetők, és 150-re emelik az esküvők és nyilvános rendezvények maximális létszámát - jelentette be szerdán az egészségügyi miniszter.

Adam Niedzielski sajtóértekezletén elmondta: az összes járványügyi mutató javul, dinamikusan csökken a fertőzések és a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma; a vírusteszteknek csak mintegy egy százaléka pozitív - írja az MTI.

Aláhúzta, hogy a május eleje óta fokozatosan bevezetett, a többi európai országhoz képest szerinte nagyvonalúbb nyitásnak nem lett következménye újabb fertőzéshullám.

Szerdai adatok szerint egy nap alatt a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 664 embernél mutatták ki a vírusfertőzést.

Kifejezetten a Covid-19 betegség miatt 31, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 97 beteg hunyt el. A kórházban kezeltek száma 3984-re csökkent.

Az országban májusban fokozatosan feloldottak többféle korlátozást: működhetnek a szállodák, az éttermek, a mozik, a színházak és a hangversenytermek, valamint a sportlétesítmények, igaz, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal. Az egyetemek kivételével a tanintézetek is visszatértek a hagyományos oktatáshoz.

Június 6-tól újabb enyhítések következnek. A konferenciákat, vásárokat, üzleti kiállításokat is meg lehet tartani, azzal a feltétellel, hogy egy résztvevőre legalább 15 négyzetméter területnek kell jutnia. Ugyanilyen korlátozással megnyílhatnak a játszóházak is.

A nyilvános és családi rendezvényeken, így az esküvőkön is ötvenről százötvenre emelik a résztvevők maximális számát. A nyári időszakra vonatkozó további enyhítéseket a jövő héten ismertetik.

A létszámkorlátozások nem vonatkoznak a beoltottakra:

ők a kereten felül vehetnek részt mindenfajta rendezvényen.

A vendéglátás, a kulturális és sportintézmények igénybevétele egyébként nincs oltási igazoláshoz, negatív vírusteszthez, vagy a Covid-19 betegségből való felgyógyulást igazoló okmányhoz kötve. Az ilyen dokumentumokra viszont szükség van a határok átlépéséhez, a külföldről hazatérő lengyelek is csak ezek birtokában kerülhetik el a tíznapos karantént.

Lengyelország az Európai Unió azon hét tagállama között van, amely keddtől megkezdte az egész unióban július 1-jétől bevezetendő Covid-igazolványok kiállítását. Niedzielski közölte: egy nap alatt a lengyelek több mint 400 ezer ilyen, QR-kóddal ellátott digitális igazolványt töltöttek le.

Lengyelországban szerda délelőttig több mint 20,5 millió oltást adtak be. Mindkét dózist 7,3 millión kapták meg. Az oltásra regisztrálók választhatnak az EU-ban engedélyezett négy vakcina közül. Jövő hétfőtől a 12-15 évesek oltását is elkezdik a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 171 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!