Életmód | 2021. 06. 02. – 20:13 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Körme színe és formája rengeteg dolgot árul el az adott személy egészségéről és táplálkozási szokásairól.

Ha a körmeinkre nézünk, ne csak az jusson eszünkbe, hogy mikor kell legközelebb felkeresnünk egy manikűröst. A körmök színe, állapota és formája ugyanis utalhat rá, hogy milyen az egészségünk, elkaptunk-e valamilyen fertőzést, esetleg egészségesen étkeztünk-e a közelmúltban. Íme néhány jel, amelyre érdemes odafigyelni! - írja a Házipatika.com.

Fakó és fehér körmök

A körmök fakó színe az alacsony vörösvérsejtszám egyik tipikus tünete. Emellett cukorbetegséget, májproblémákat, pajzsmirigy-túlműködést és szívproblémát is jelezhet, illetve tápanyaghiányt, vagyis hogy az étkezésünk minőségével vagy mennyiségével van probléma. Terry-féle körmökről beszélünk, ha szinte teljesen fehérek, és egyedül egy vékony rózsaszín sáv húzódik a végükön. Ez egyeseknél az öregedés miatt alakul ki, de cukorbetegséget, illetve vese-, máj- vagy szívbetegséget is jelezhet.

Sárgás körmök

Ha a körmök vastagabbak a megszokottnál, sárgás színűek és lassan nőnek, akkor ez valamilyen tüdőbetegségre utalhat. A sárga köröm szindróma például a krónikus bronchitis egyik jele lehet, de ez a fajta elszíneződés is utalhat pajzsmirigyzavarokra.

Piros körömágyak

A feltűnően piros körömágyak szívbetegségre utalhatnak - amennyiben ezt a tünetet tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel orvosunkat!

Kékes-lilás körmök

A bőr, illetve a körmök kékes-lilás elszíneződését az orvosok cianózisnak nevezik. Olyankor alakulhat ki, ha a vörösvérsejtek nem hordoznak elég oxigént, a szén-dioxid aránya pedig megnő. A kezelőorvosnak ilyenkor meg kell vizsgálnia, hogy a szív, a tüdő, a vérsejtek és az erek megfelelően működnek-e.

Barázdák a körmökön

A Beau-vonalaknak is hívott mélyedések a köröm növekedési zavarát jelzik. Valamilyen krónikus betegség, a körmöt érő komolyabb sérülés vagy tartósan fennállókalciumhiányválthatja ki ezt a jelenséget.

Kanál alakú körmök

Ha a köröm középen elvékonyodik és lehajlik, és egy kanál alakjára emlékeztet, akkor ez valamilyen szívbetegséget, pajzsmirigy-alulműködést, illetve vashiányos állapotot jelezhet. 

Apró lyukak és hasadások a körmön

A pikkelysömör (psoriasis) első jelei a körmökön jelentkezhetnek, repedéseket, illetve kisebb mélyedéseket hozva létre rajtuk. Ízületi gyulladás, illetve pajzsmirigygondok szintén okozhatnak ilyen tüneteket.

Sötét vonalak, foltok a köröm alatt

Általában a köröm alatti feketés-lilás folt valamilyen bevérzés következménye. Ha azonban a körömmel együtt nem nő le, akkor mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyászt, könnyen lehet ugyanis, hogy melanoma tünetét fedeztük fel! 

Körömágyról leváló körmök

Egészséges esetben a körmök a körömágyon szorosan fekve helyezkednek el, egyeseknél azonban eltávolodnak és lazán leválnak. Ennek egyik leggyakoribb oka, hogy a körmöt túl nagyra hagytuk megnőni, ezért megsérült. Más esetben a manikűrözéskor használt szerek túlzott használata miatt jelentkezhetnek ilyen problémák. Ha mindegyik körömnél megfigyelhető ez a tünet, nagy valószínűséggel valamilyen betegség, például a már említett psoriasis vagy pajzsmirigyprobléma állhat a háttérben. 

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!