Kárpátinfo.net


| 2021. 06. 02. – 11:30 |

Ukrajna és Svédország magáénak tudhatja Európa legerősebb digitális pénznemeit

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Segítünk a válaszban, ez a két ország magáénak tudhatja Európa legerősebb digitális pénznemeit. Ukrajna és Svédország a legérettebb európai piacnak számítanak a központi bankok által támogatott digitális pénznemek tekintetében, melyet világszerte a pénz jövőjeként emlegetnek.

Hitelesebb alternatívája lehet a már ismert kriptovalutáknak, mint például a Bitcoin - írja a Mandiner.hu.

A Bitcoin, az Ethereum és más kriptovaluták elképesztő felemelkedése veszélybe sodorta a globális pénzügyi struktúrát.

A bankok attól a kockázati tényezőtől tartva, hogy elveszítik az irányítást a magán, és még szabályozatlan digitális valuták tengerén, a tettek mezejére léptek. Világszerte 60 központi bank fejleszti saját „hivatalos” státuszú digitális zsetonjait. 

A központi bank által támogatott digitális pénznemnek jelenleg két típusa készül: a fogyasztók és vállalatok pénzneme, valamint a bankközi tranzakciók pénzneme. 

A PwC szakértői készítettek egy jelentést a kiskereskedelemre összpontosító digitális pénznemek elsőosztályú referenciájáról. A jelentés elkészítéséhez felhasználták a jegybanki weboldalak adatait, valamint az Atlanti Tanács, a nemzetközi sajtó és a Google trendjeit, hogy betekintést nyerjenek a különböző valutákba. 

Az elemzésből egy érdekes megállapítás született: Európa legfejlettebb digitális pénznemei nem az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország legnagyobb gazdaságaiban találhatók, hanem Ukrajnában és Svédországban, akiknek dicséretére legyen mondva, a kormány által támogatott kriptovalutáik nyomot hagynak mind a fogyasztói körökben, mind pedig a gazdaságban.

Ukrajna

Ukrajna „e-hrivnyája” Európa legérettebb digitális fizetőeszköze. Az érmét az Ukrán Nemzeti Bank 2018 szeptemberében dobta piacra, majd ugyanazon év decemberében, közel 5500 zsetonnal ki is próbálták azt.

„A projekt magában foglalta az elosztott főkönyvek tesztjét, az ideiglenes keret és előírások megfogalmazását, az ideiglenes számviteli modell létrehozását, valamint a makroökonómiai stabilitásra gyakorolt hatástól a CBDC kibocsátásának és forgalmának jogi helyzetéig terjedő különféle szempontok tanulmányozását” – magyarázta Pauline Adam- Kalfon, a PwC partnere és a jelentés egyik szerzője. 

A technológia több mint megfelelőnek bizonyult a méretezett terjesztés támogatásához. A kormány jelenleg a „műszakilag megvalósítható” országos bevezetésen dolgozik, amely nem destabilizálja a pénzügyi rendszert.

Svédország

Európában a második és a PwC szerint világszinten a nyolcadik helyen álló svéd Riksbank 2019 óta kutat egy potenciális „e-koronát”, a digitális pénzügy amúgy is erős alapjára építve. Az országban a fizetések kevesebb mint 10 százaléka történik készpénzzel, és hat bankja 2012 óta működtet közös digitális fizetési alkalmazást, a Swish-t. 

„A Riksbank 2019 decemberében tesztelte az e-pénztárcákat, elosztotta a főkönyvi technológiát és az interoperabilitás szintjét a résztvevő bankok között. Ezt követően a Riksbank azt javasolta, hogy a Riksdag, a svéd parlament vizsgálja felül a törvényes fizetőeszköz koncepcióját, hogy a központi bank nagyobb ellenőrzést biztosítson a pénz felett” – magyarázta Benoit Sureau blockchain szakértő, a PwC partnere. 

Az e-koronát 2020-ban tesztelték, a folyamatban lévő megvalósíthatósági tanulmányok pedig a tervek szerint 2022 végén fejeződnek be. A Riksbank 2020 januárjában az Accenture globális szakmai szolgáltató cégtől kért támogatást, hogy segítsen megtervezni a javasolt e-korona fogyasztói szempontokat.

„A mai napig Svédország a legmagasabb szintű technikai betekintést nyújtotta digitális valuta projektjébe” – mondta Sureau. 

Globális áttekintés

A digitális valutákról szóló jelentés első tíz helyezettje: Bahama-szigetek, Kambodzsa, Kína, Uruguay, Ecuador, Kelet-Karib-térség, Dél-Korea és Törökország. 

A tanulmány szerint a fejlődő gazdaságok uralják a központi bank által támogatott digitális devizaképet, az új devizákkal járó pénzügyi befogadás miatt. 

„A digitális érmék egyik legnagyobb haszonélvezője a lakosság lesz, mivel első alkalommal biztosít hozzáférést számukra a jegybanki pénz digitális formájához, amely egy nagy mérföldkő a pénz fejlődésében” – magyarázta Henri Arslanian, a PwC munkatársa.

„A központi bank által támogatott digitális pénznemek közvetlen alternatív megoldások a hatóságok további pénzügyi befogadására irányuló erőfeszítésekhez. Szuverén digitális készpénzként hozzájárulhatnak a jelenlegi monetáris rendszer korszerűsítéséhez, de akár az intézmény nélküli bankok közötti szakadék áthidalásához is” – zárta szavait Adam-Kalfon.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!