Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 20. – 13:33

Legelőször is, mindenkinek alkalmazkodnia kell az időjárási körülményekhez.

Az almatermésűeknél különös figyelmet kell fordítani a kórokozók megjelenésére (varasodás, lisztharmat). A hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani, pontosabban a permetezést a betegség megjelenése előtt végezzük el, kizárólag szisztemikus gombaölőszerekkel (pl. Score, Topszin-M, Flint-Star), megismételve 7-10 nap múlva.

Megjelent az almamoly kártétele is, ami ellen időben el kell végezni a védekezést. A leghatékonyabb rovarölőszerek erre a célra a „Proklejn”, „Amigo”, „Coragen”. A felsorolt rovarölőszerek 30-40 napig védik a gyümölcsöst. Ne felejtsük el, hogy az adott védekezést a kártevő első generációja ellen végezzük. Az említett rovarölőszerek hatásosak a keleti moly ellen is, ami az utóbbi időben Kárpátalján nagyon elterjedt és károsítja a nektarint és a kajszibarackot is.

Különös figyelmet kell fordítani a burgonya és a paradicsom kártevőinek és korokozóinak megelőzésére (burgonyavész (fitoftóra) és az alternária). A megelőzésre csak szisztemikus gombaölőszereket használjunk, mint pl. Ridomil-Gold, Acrobat, Infinito.

A hagyma legelterjedtebb betegsége a peronoszpóra. A védekezéshez azokat a szereket használhatjuk, amelyeket a burgonya esetében is, hozzáadva speciális tapadószereket, amelyek fokozzák a felsorolt szerek hatékonyságát. Az említett szereket a gazdaboltokban meg lehet vásárolni kis kiszerelésben is.

A kukoricatáblákon figyeljünk a parlagfű megjelenésére, mivel több hullámban fog megjelenni, mert ez alapján kell időzíteni a vegyszeres gyomirtást is.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
szaktanácsadó


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek