MTI

| 2021. 06. 24. – 13:47 | Oroszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el a Fekete-tengeren - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

"Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt" - mondta Peszkov a szerdai fekete-tengeri incidensről, írja az MTI.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot.

Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben "meglehetősen keményen" fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

"Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek, semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja" - jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért "túl messzire menő akción". Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy "bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is", ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca csütörtökre bekérette Deborah Bronnert brit nagykövetet, akit "kemény demarsban" fog részesíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit fél ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben: először letagadta, hogy incidens történt, majd egy BBC-tudósító helyszíni riportjából ennek az ellenkezője derült ki.

Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően,

és kifejezte reményét, hogy a hasonló "provokációk" nem válnak rendszeressé.

Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka a brit rombolóval szemben alkalmazott orosz eljárást újságíróknak nyilatkozva szakszerűnek és biztonságosnak minősítette, rámutatva, hogy megakadályozták a "súlyos provokáció", a brit hajó parancsnoksága "őrültségének" továbbfejlődését.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy figyelmeztető lövéseket adott le egy orosz hadihajó egy brit romboló felé a Fekete-tengeren. Egy SzU-24M típusú repülőgép később négy bombával figyelmeztető bombavetést hajtott végre a romboló útvonalán, amely ezt követően elhagyta Oroszország területi vizeit.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!