Gazdaság | 2021. 06. 25. – 12:34 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mintegy egymillió háztartást kiszolgáló Naftohaz Ukrajna állami gázszolgáltató vállalat a havi gázárát júliusban 13,13 hrivnyára emelte míg az éves fix ára 7,96 hrivnya/köbméter.

A júniusi havi gázárhoz képest, amelyet köbméterenként 11,94 hrivnyára emeltek, a júliusi ár 10%-kal magasabb  – írja a Golos.ua a vállalat sajtószolgálatára hivatkozva.

Mint tudjuk, május 1-jétől az összes háztartási gázfogyasztót automatikusan rögzített éves tarifára vezették át,

amely 2021. május 1-jétől 2022. április 30-ig működik.

Április 25-én a gázszolgáltató társaságok közzétették a lakosság gázárát. A fogyasztók köbméterenként 7,9–13,5 hrivnya áron vásárolják a kék üzemanyagot.

A fogyasztó bármikor újra átválthat a havi tarifára.

A Naftohaz vállalatnál kifejtették, hogy a havi áremelkedés az európai piac helyzetének tudható be, ahol a gázárak az elmúlt 4-5 évben a legmagasabbak közé tartoznak, és június közepétől folyamatosan növekednek.

A vállalat szerint Ukrajnában a gázárak mindig korrelálnak az európai központokkal, mivel hazánk 2015 óta integrált része az európai gázpiacnak. Ukrajna a teljes fogyasztás 30%-át importálja, ezért a gázárak az európai kereskedési szintek árdinamikája alapján alakulnak ki.

Átlagosan június elején a gáz ára Európában elérte a 25,9 eurót/MWh, ami valamivel több mint 270 dollár ezer köbméterért.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter elismeri, hogy a havi gázárak tovább növekednek, mivel az európai piacon hiány van a kék üzemanyagból.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a havi gázár növekszik, az éves rögzített ár, amelyre alapértelmezés szerint az összes fogyasztót átvezették, nyereséges és köbméterenként nem haladja meg a 8 hrivnyát. 

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2022-ben 50 hrivnyával emelik a minimálbért Ukrajnában. Ukrajnában az átlagbér 2022-ben 8,4%-kal 6550 hrivnyáig nő.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!