MTI

| 2021. 06. 26. – 10:14 | Oroszország |
Az orosz tábornok a Defendernek a Fekete-tengerben végrehajtott manőverét egy "provokáció epikus fiaskójának" minősítette, és úgy vélekedett, hogy az eset "foltot ejtett a brit királyi haditengerészet hírnevén". Fotó: seaforce.com

Hirdetés

Az orosz fegyveres erők felszólítják az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy kerüljék a veszélyes manővereket, amikor a Fekete-tengerre vezénylik a hajóikat - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

"Felszólítjuk a hadihajóit a Fekete-tengerre küldő Pentagont és a brit haditengerészeti erők parancsnokságát, hogy ne kísértsék a sorsot fölöslegesen az ukrán +szúnyogflotta admirálisai+ által pórázon vezetve, és inkább a józan ész vezérelje őket" - mondta Konasenkov pénteken, a Pentagonnak a Defender brit rombolónak a Fekete-tengeren történt incidensről kiadott nyilatkozatát kommentálva.

Konasenkov szerint John Kirby volt ellentengernagynak, a Pentagon szóvivőjének tudnia kell, hogy

a Krímet védő orosz fegyveres erők, a Fekete-tengeri Flotta hajóelhárító rendszerei számára a brit Defender romboló a Fekete-tenger bármely pontján csak egy nagy célpont.

Korábban Kirby támogatásáról biztosította a brit álláspontot, miszerint az orosz fegyveres erők nem nyitottak tüzet a brit rombolóra, és minden más csak orosz dezinformáció. Konasenkov szerint a brit és az amerikai fél nyilvánvaló tényeket próbál cáfolni.

Az orosz tábornok a Defendernek a Fekete-tengerben végrehajtott manőverét egy "provokáció epikus fiaskójának" minősítette, és úgy vélekedett, hogy az eset "foltot ejtett a brit királyi haditengerészet hírnevén".

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára. Az incidens miatt az orosz diplomáciai tárca csütörtökön bekérette moszkvai a brit nagykövetet, hogy kifejezze tiltakozását.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!