Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 27. – 12:22 | Kárpátalja |
A házi nyúl tenyésztése Kárpátalja szerte népszerű és elterjedt hagyomány. A baromfi és sertés tartása után a nyúltenyésztéssel foglalkoznak a legtöbben.

Hirdetés

A házi nyúl tenyésztése Kárpátalja szerte népszerű és elterjedt hagyomány. A baromfi és sertés tartása után a nyúltenyésztéssel foglalkoznak a legtöbben. Sokszor felmerül a kérdés, főleg tavasszal és nyár elején, hogyan tudjuk megvédeni nyulainkat a fertőző betegségekkel szemben.  

Jó tudni védőoltással megelőzhetőek a fertőző nyúlbetegségek.

Myxomatosis

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik. Egyhetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd test szerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik. A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejuttathatjuk. Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani! A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

Nyulak vérzéses betegsége

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Desease, RHD) egy calicivírus okozza. A kórokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz. A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket idéz elő, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak. Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

Mi a nyulak oltási programja?

6 hetes kor után: Pestorin mormyx, azt 4 hét múlva kell megismételni, majd félévente!
A nyulak egyik legveszedelmesebb nem vírusos betegsége a kokcidiózis, amely nagy kárt okozhat. A kokcidiumok igen apró véglények, a nyulak vékony- és vastagbelében, valamint az epeerekben élősködnek.

Egészséges nyulakban is előfordulhatnak anélkül, hogy betegséget idéznének elő. Az egysejtű parazita egyik nyúlról a másikra rendszerint a nyúltrágyával, szennyezett élelemmel vagy szennyezett alommal terjed.

A betegség másik veszélyes formája a bélkokcidiózis (nyúl vérhas). Ennek tünetei: ismétlődő étvágytalanság, híg, zöldes hasmenés, mely később véressé válik, továbbá enyhe felfúvódás észlelhető. A nyulak lázasak, étvágyuk csökken, a szokásosnál több vizet isznak, lesoványodnak, állapotuk egyre inkább leromlik. Egy részük minden látható előzmény nélkül hirtelen elpusztul. A betegség általában tömegesen jelentkezik, és néhány nap alatt megfertőzheti az egész állományt, főként a fiatal állatokat.

Kezelés: többféle gyógyszer szükséges a kezeléséhez, amíg kialakul a természetes immunitás a kórokozó ellen. Hatékony gyógyszer az állatgyógyászati patikákban kapható Solikox-oldat, amelynek nincs mellékhatása, és többszörös (25-szörös) túladagolása sem mérgező. Adagolása a hatályos használati utasítás szerint 0,4 milliliter 1 kilogramm élősúlyra számítva, az ivóvízbe keverve 2-3 napon keresztül. Jó eredményt érünk el Norszulfazollal. Ebből egy liter vízhez két gramm szükséges. Ezt öt–hét napig kell adagolni. Segíthet az almaecetes oldat is. Egy liter vízhez egy milliliter 9 százalékos almaecet szükséges.

A megelőzés fontos része, hogy jódot juttassunk az állataink szervezetébe. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy öt napon keresztül jóddal dúsított vizet itatunk velük. Adagolása: 2 milliliter, minden patikában recept nélkül kapható 3%-os jódos oldat 1 liter vízhez. Ezzel két célt érünk el: fertőtlenítjük az ivóedényt, másrészt elpusztítjuk az állat gyomrában lévő káros baktériumokat. Az itatáshoz kizárólag műanyag edényt használjunk.

A tápboltokban kaphatók a nyulak számára készített takarmány granulátumok, amelyek kokcidiózis elleni készítményeket is tartalmaznak.

Gazdag Sándor
falugazdász (KMVSZ)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 25. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!