MTI

| 2021. 06. 28. – 12:00 | Kanada |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Több mint 46 Celsius-fokot mértek Kanadában, amivel megdőlt az ország hőmérsékleti rekordja. A nyugati részén melegebb van ezekben a napokban, mint Dubajban.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában,

ahol összesen több mint 40 hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén - írja az MTI.

A korábbi rekordot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta az 1937. július 5-én mért 45 Celsius-fokkal. 

A meteorológiai szolgálat szerint az elkövetkező napokban további rekordok dőlhetnek meg a Kanada nyugati részén kialakult "hőburok" miatt.

A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra.

Az Egyesült Államokban is sorra dőlnek meg a melegrekordok

Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal és ezzel megdőlt a korábbi - előző nap 42,2 fokkal felállított - hőmérsékleti rekord.

Történetének legforróbb napját mérték Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 4,44 Celsius-fokos hőség kereken 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot.

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról.

Másutt is megdőltek a térségben a hőmérsékleti rekordok a hétvégén, sőt hétfőre még nagyobb forróságot jósolnak a meteorológusok.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az elmúlt 130 év legmagasabb hőmérsékletét jegyezték fel Kárpátalján. Június 23-án Ungváron egy automata hőmérő +39,8 Celsius fokot mért. Az utóbbi 130 évben ilyen hőmérsékletet még nem mértek.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!