Origo
| 2021. 06. 28. – 13:00

Indonézia kormánya azt tervezi, hogy felállít egy saját aranybankot, amely már 2024-től lehetővé tenné az országon belüli fizikai aranykereskedést – jelentette be az indonéz kereskedelmi miniszter.

Indonézia kormánya azon dolgozik, hogy létrehozzon egy aranybankot, amely 2024-re lehetővé tenné a hazai fizikai aranykereskedést – jelentette be Muhammad Lutfi kereskedelmi miniszter, idézi az Origo.

Az indonáz hatóságok jelenleg konzultációkat folytatnak a központi bankkal és a bányaszektor képviselőivel is  – írja az RT.com.

Lutfi jelezte, az indonéz aranyexport jelentős része olyan tranzitországokba irányul, ahol fejlettebb a kereskedési rendszer.

Aranytermelő országként pedig teljesen logikus, hogy Indonézia fejlessze a saját kereskedési rendszerét.

Indonézia a világ tizedik legnagyobb aranykitermelője, és az ország Grasberg bányája a világ egyik legnagyobb aranytartalékával rendelkezik.

Mindeközben Indonézia a kitermelt fizikai aranyat főként Szingapúrba és Ausztráliába exportálja. Ezek az országok viszont elsősorban kereskedési központok, és nem fogyasztók.

Az aranybank és a hazai kereskedési rendszer kiépítésével Indonézia sokkal erősebben profitálhat a magas hozzáadott értékű termékekből, mintha egyszerűen csak exportálná a nyersanyagokat.

Ehhez tartozik még, hogy a terv ösztönözné a réz- és nikkelbányászokat is, hogy nagyobb ütemben ruházzanak be a hazai finomítási szektorban.

Összességében tehát Indonézia a nyersanyagszektor számos szereplőjét szeretné szervesen összekapcsolni a pénzügyi intézményekkel, hogy végül jelentős kereskedési központként forduljon rá az évtized második felére.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek