MTI

| 2021. 06. 28. – 13:26

Megkezdődött a Sea Breeze-2021 elnevezésű, ukrán-amerikai szervezésű nemzetközi fekete-tengeri hadgyakorlat, amelynek hivatalos megnyitóját hétfőn tartották Odesszában - számoltak be ukrán hírportálok.

Az UNIAN portál jelentése szerint a gyakorlaton, amely július 10-ig tart, idén Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül - az elmúlt húsz évet tekintve - rekordszámú, 29 ország, köztük több NATO-tagállam veszt részt - írja az MTI.

A gyakorlatot ukrán részről Olekszij Doszkato, az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese vezeti.

Különböző források háromezer és ötezer közé teszik a résztvevő fegyveres erők létszámát.

Ezenfelül - az UNIAN értesülése szerint - 24 hadihajó, 40 repülőgép és helikopter, 18 különleges alakulat, illetve búvárcsapat vesz részt a gyakorlaton. Ukrán részről mások mellett a haditengerészet, a légierő, a katonai rendészet, a határőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az országos rendőrség, és a parti őrség vesz részt.

A manővereket a Fekete-tenger északnyugati részén, valamint Mikolajiv, Herszon és Odessza megye területén hajtják végre.

Sea Breeze elnevezés alatt 1997 óta hajtanak végre Ukrajna területén évente hadgyakorlatot ukrán-amerikai közös szervezésben több ország részvételével - emlékeztetett az UNIAN.

A múlt héten a washingtoni orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit,

hogy mondják le az idei Sea Breeze-hadgyakorlatot.

A külképviselet úgy vélekedett ugyanis, hogy a manőverek mérete és "agresszív jellege" nem segíti elő a régió biztonságát, "megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát", és erősíti Kijev "militarista hajlamait". A gyakorlat az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget közelében zajlik.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek