MTI

| 2021. 06. 03. – 15:00 |

Eddig 5 227 318 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 732 252-en már a második adag vakcinát is megkapták

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 18, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 315 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eddig 5 227 318 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 732 252-en már a második adag vakcinát is megkapták - írja az MTI.

A kormányzati portálon azt írták: 805 302-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 29 792-re, a gyógyultaké 708 198-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 67 312. Kórházban 739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 7759-en vannak, a mintavételek száma 5 866 214-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, "hiszen a vírus még itt van" - figyelmeztettek.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is - írták.

Hozzátették: a kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvényeken (500-nál kevesebb résztvevő) bárki jelen lehet. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el - közölték.

Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást - tették hozzá.

Hangsúlyozták: a magyar lakosság 53,5 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 38 százalékos átlaggal, így Magyarország továbbra is második a az uniós "oltási ranglistán".

Jelezték, mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást - tudatták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 698) és Pest megyében (111 603) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 348), Győr-Moson-Sopron (44 330) és Hajdú-Bihar megye (42 509). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 707).

Korábban hírt adtunk arról, hogy Gulyás Gergely bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása. A politikus ma délután Kárpátaljára látogat.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!