Mozaik | 2021. 06. 03. – 12:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Súlyos károkat okozott, többek között egész kukoricatáblákat dézsmált le és istállókat döntött romba ötszáz kilométeres útja alatt az elmúlt hónapokban egy vándorló vadelefántcsorda a délnyugat-kínai Jünnan tartományban – tájékoztat a The Guardian.

A közösségi médiában kezdtek el felvételeket közzétenni arról, hogy tizenöt ázsiai elefánt Kína délnyugati részén, lakott területeken sétál keresztül - közli az Index.

Azóta az állatok sztárrá lettek és az egész ország azt figyeli, hogy mikor merre járnak és mit csinálnak a hatalmas aranyosok,

Kína igyekszik minden megmozgatni, hogy ne történjen semmilyen tragédia, jelenleg háromszázhatvan ember és kilen drónt figyelik, védi az állatokat.

A legnagyobb fejtörést az okozza a hatóságoknak, hogy megakadályozzák azt, hogy a csorda a tartomány fővárosát, Kunmingot elérje.

Arról nincs információja a kínai vadvédelmi hatóságoknak, hogy miért kelt útra a csorda tavaly, amikor elhagyta természetes élőhelyét és azóta is úton van.

Az elefántok 2020 márciusában indult útnak és novemberben érkezett meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet, majd öt hónap múlva, április közepén újra felkerekedtek, de egy ormányos kivált a csoportból, azóta tizenöten haladnak észak felé.

Az alapvetően békés állatok súlyos károkat okoztak a hétköznapinak korántsem nevezhető útjukon, többek között egész kukoricatáblákat ettek meg, istállókat döntöttek romba és víztartályokat ittak ki.

A CCTV kínai állami televízió becslése szerint az okozott kár minimum 6,8 millió jüan (300 millió forint).   

A szakemberek úgy gondolják, hogy mivel az elefántok élőhelye a negyedére csökkent, ez késztette őket, hogy elinduljanak, egyébként a számuk Jünnanban háromszáz körül mozog. 

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!