Politika | 2021. 06. 03. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha nem vettünk volna orosz oltóanyagot, akkor ma egymillióval kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon – kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt a csütörtök délutáni Facebook-videóját, amelyben bejelentést tett arról, hogy megvan az elvi megállapodás, az épülő magyarországi Nemzeti Oltóanyagyárban orosz Szputnyik V vakcinát is gyárthatnak majd.

A magyar tárcavezető Szentpéterváron Denisz Manturov orosz kereskedelmi miniszterrel tárgyalt erről - írja az Index.

Szijjártó Péter elmondta, stratégia együttműködési tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Oltóanyag Központ az orosz vakcinagyártásért felelős közvetlen beruházási alap, az RFPI között. 

A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár 2022 végére működőképes lesz,

most elvi megállapodás született arról, hogy  az orosz fél a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását is lehetővé teszi. Ha a stratégiai tárgyalások lezárulnak, a technológia kérdések  következnek, a vége az, hogy a Nemzeti Oltóanyaggyárban orosz licensz alapján is gyárthassanak vakcinát.

Ezzel párhuzamosan a moszkvai kormány döntött arról is, hogy június 10-től  újra lehetséges a menetrend szerinti légi közlekedés Magyarország és Oroszország között, egyelőre üzleti vagy rokoni látogatás céljából lehet utazni, de remélik, hogy szó lehet az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, amelyről még folynak a tárgyalások.

Az erről szóló januári bejelentés szerint Magyarország kétmillió dózis Szputnyik V vakcinát vásárolt Oroszországtól, amely nemrég teljesítette az kötelezettségvállalását. 

Ami a Nemzeti Oltóanyaggyárat illeti, eddig azt lehetett tudni, hogy az elölt vírust tartalmazó vakcinát, a kínai állami cég, a Sinopharm oltóanyagát fogja gyártani.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!