Politika | 2021. 06. 03. – 11:00 |

Féltucat republikánus képviselő törvényjavaslatot terjesztett a Képviselőház elé, amely megtiltaná a politikai szimbólumok kifüggesztését az amerikai nagykövetségek épületére

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Féltucat republikánus képviselő törvényjavaslatot terjesztett a Képviselőház elé, amely megtiltaná a politikai szimbólumok, így a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom zászlójának a kifüggesztését az amerikai nagykövetségek épületére.

A tervezet értelmében a jövőben kizárólag a csillagos-sávos amerikai nemzeti lobogót lehetne kihelyezni a külföldi diplomáciai képviseletek épületére - írja az Origo.

A republikánus politikusok javaslata mintegy válaszként értelmezhető Joe Biden demokrata elnök és külügyminisztere, Antony Blinken azon, a radikális baloldal irányába tett gesztusaira,

hogy engedélyezték a BLM szimbólumának a kifüggesztését.

New York állam egyik republikánus washingtoni kongresszusi képviselője, Nicole Malliotakis pénteken törvényjavaslatot terjesztett a Képviselőház elé, The Stars and Stripes Act név alatt, amelyet magyarul leginkább „csillagos-sávos törvénynek" lehetne lefordítani, utalva az amerikai nemzeti lobogóra és a himnuszra egyaránt.

Az előterjesztésen Malliotakis aláírásán kívül szerepel még öt republikánus képviselő aláírása is, ők a következők: Ken Buck (Colorado), Michael Guest (Mississippi.), Darrell Issa (Kalifornia), Brian Mast (Florida) és Pete Sessions (Texas) – írja a New York Post és a Post Millennial. 

A törvénytervezet megtiltaná, hogy politikai tartalmú zászlókat helyezzenek ki az amerikai nagykövetség épületére.

A javaslat értelmében a jövőben kizárólag a csillagsávos amerikai nemzeti lobogót lehetne kifüggeszteni a nagykövetségre. 

Nicole Malliotakis és a többi republikánus képviselő nem csinálnak titkot abból, hogy a törvénytervezetet amiatt nyújtották be, mert Joe Biden demokrata államfő és Antony Blinken külügyminiszter idén engedélyezték, sőt mi több – értelmezésük alapján – ösztönözték, hogy a nyolcszorosan büntetett előéletű George Floyd halálának az egyéves évfordulója (május 25.) alkalmából az amerikai nagykövetségek épületére kihelyezzék a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom lobogóját. 

A New York-i republikánus képviselő asszony úgy tudja, hogy idén már több amerikai nagykövetség kifüggesztette a BLM lobogóját, az Európai Unió tagállamai közül azonban csak az athéni diplomáciai képviselet épületén lengett a radikális baloldali szimbólum.

Nicole Malliotakist az athéni eset különösen felzaklatta, mivel az apja Görögországban született, a kubai származású anyja pedig Fidel Castro kommunista rezsimje elől menekült az Egyesült Államokba, így a családja megszenvedte a radikális baloldal diktatúráját.

A republikánusok képviselőházbeli egyik új vezetője, a párt harmadik legfontosabb személyisége, a szintén New York-i Elise Stefanik képviselő asszony azt nyilatkozta,

hogy ő és a frakció támogatják Malliotakis javaslatát.

A Dick Cheney volt alelnök Trump-ellenes kirohanásairól közismert lánya, Liz Cheney helyére alig két hete megválasztott Elise Stefaniknak a témával kapcsolatosan az a véleménye, hogy a nagykövetségeink fölött a gyönyörű amerikai zászlónak kell lobognia és nem egy neomarxista politikai szervezet szimbólumának,  félreérthetetlenül utalva ezáltal a BLM-re.

Egyes értelmezések szerint  a törvényjavaslat megtiltaná a nagyvállalatok által támogatott LMBTQ-mozgalom zászlójának a kitűzését is az amerikai nagykövetségek épületére, mivel a szivárványos lobogó politikai szimbólumnak minősül.

Biden elnök egyébként nemrég engedélyezte, hogy az LMBTQ-mozgalom zászlóját is kitűzzék az amerikai nagykövetségek épületére a radikális baloldal által „Pride-hónapnak" nevezett júniusban.

Annak, hogy Nicole Malliotakis törvényjavaslata átmenjen a Képviselőházon nincs túl sok realitása, mivel a házban kisebbségben vannak a republikánusok.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Pentagon felülvizsgálja a tavaly bevezetett irányelvet, amely korlátozza, hogy milyen zászlókat lehet kitűzni a katonai bázisokon. A felülvizsgálatra pont júniusban kerül sor, amikor szerte a világban a Pride felvonulásokat tartanak.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!