MTI

| 2021. 06. 03. – 08:30 |

A miniszterhelyettes aláhúzta: Lengyelország továbbá is elvárja az összes fehéroroszországi politikai fogoly szabadon bocsátását

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Lengyelországba érkezett a fehéroroszországi lengyel kisebbség három, márciusban letartóztatott és bűnvádi eljárás alá helyezett képviselője, Irena Biernacka, Maria Tiszkowska és Anna Paniszewa - erősítette meg szerdai sajtóértekezletén Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

A lengyel külügyi tárca már délelőtt közölte, hogy a korábban Minszkben fogva tartott három nő "a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat lépéseinek következtében" május 25-én Lengyelországba ért - írja az MTI.

Érkezésük közelebbi körülményeiről Przydacz nem kívánt nyilatkozni. Közölte: Lengyelországban a szükséges gondozásban részesítették őket, beleértve az orvosi segítségnyújtást.

Egészségük nincs veszélyben, lehetőségük van kapcsolattartásra a hozzátartozókkal is - tette hozzá.

A miniszterhelyettes aláhúzta: Lengyelország továbbá is elvárja az összes fehéroroszországi politikai fogoly szabadon bocsátását.

E politikai foglyok között van a szintén márciusban letartóztatott két további lengyel kisebbségi vezető: a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnöke, Andzelika Borys, valamint Andrzej Poczobut újságíró, a ZPB elnökségi tagja.

A fehérorosz főügyészség márciusban "nemzeti és vallási gyűlölet szítása miatt" indított büntetőjogi eljárásokat a ZPB tagjai ellen, a vádak alapján akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Przydacz "teljesen elfogadhatatlannak és teljességgel politikainak" nevezte a Borys és Poczobut ellen emelt vádakat, és hangsúlyozta: Varsó továbbra is szorgalmazni fogja kettejük szabadon bocsátását. Megjegyezte: ők is választhattak "a teendőket illetően", Lengyelország kész volt befogadni őket, de "tiszteletben kell tartani a Fehéroroszországban maradásuk, illetve kiutazásuk közötti döntésüket".

A ZPB vezetőinek szabadon bocsátására korábban az Európai Unió tagállamai, valamint Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is felszólította Minszket.

A lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetközi Politikai Iroda igazgatója, Krzysztof Szczerski államtitkár szerdán bejelentette:

Andrzej Duda elnök pénteken fogadja Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt.

A két politikus a fehéroroszországi helyzetről egyeztet, arról, hogy a nemzetközi közösség miképp nyilváníthat szolidaritást a Fehéroroszországban üldözött állampolgárokkal, köztük az ott élő lengyelekkel - mondta el Szczerski.

Az összes fehéroroszországi politikai fogoly támogatására Varsóban az Európai Bizottság és az Európai Parlament helyi irodái előtt múlt szerda óta a fehérorosz állampolgárok egy csoportja rotációs éhségsztrájkot folytat. Az eddigieknél szigorúbb uniós szankciók kivetését szorgalmazzák, és ennek érdekében aláírásokat is gyűjtenek.

Szombattól a Lengyelországban élő fehéroroszok a lengyel-fehérorosz határ közelében is terveznek tiltakozásokat, illetve a határforgalom akadályoztatását, hogy ezáltal kényszerítsék ki a Lukasenka-rezsim elleni határozottabb uniós fellépést.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ideiglenesen megtiltották az ország elhagyását a fehérorosz állampolgároknak. A rendelkezés számos, külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehérorosz állampolgárt érint.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!