MTI

| 2021. 06. 03. – 09:00 |

Soltész Péter egyéni tárlata a járványügyi szabályok betartásával, előzetes egyeztetés alapján tekinthető meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében

Fotó: MTI

Hirdetés

Megnyílt a 75 éves Soltész Péter kárpátaljai festőművész egyéni tárlata szerdán Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi korlátozó intézkedések enyhülésével Soltész Péter kárpátaljai festőművész képeinek bemutatásával folytatódik a hagyományos időszaki tárlatok sorozata a főkonzulátuson - írja az MTI.

A tárlat megnyitóján Buhajla József főkonzul kiemelte,

hogy a művész munkásságát mind Magyarországon, mind pedig Ukrajnában nagyra értékelik.

Ezt bizonyítják az állami kitüntetések, mindenekelőtt a Magyar Ezüst Érdemkereszt, amelyet Áder János köztársasági elnök 2015-ben adományozott Soltész Péternek az összmagyar kultúrát maradandó értékekkel gazdagító életműve, valamint a kárpátaljai képzőművészeti iskola hagyományainak továbbörökítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Soltész Péter köszönetet mondott a főkonzulátus munkatársainak azért, hogy 2019 után újra bemutathatta a műveit a szülővárosában, amelynek letűnt hangulatát próbálja felidézni képei segítségével.

A festőművész 1945. október 14-én született Ungváron, tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskolában végezte. Első önálló tárlata 1987-ben volt, 1995-től az Ukrán Képzőművészeti Szövetség tagja. Festményei Ukrajnán és Magyarországon kívül még számos európai országban, valamint az Egyesült Államokban lelhetők fel intézmények falain, múzeumokban, magángyűjtőknél.

Soltész Péter egyéni tárlata a járványügyi szabályok betartásával,

előzetes egyeztetés alapján tekinthető meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!