HáziPatika.com

| 2021. 06. 30. – 10:06

Nyáron jellemzően nagyobb a gyomorrontás kockázata. Ennek különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek állnak a hátterében. Nézzük, mit tehetünk, ha a házi kezelési módszerek már nem elégségesek.

A gyomorrontás nem betegség, hanem egy tünetegyüttes, amely magában foglalhatja a puffadást, az émelygést, a böfögést, a hányingert és a hányást is. Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik a nyálkahártya egyensúlya, akkor irritáció és gyulladás alakulhat ki. A jelenség okai a következők lehetnek: - írja a Házipatika.com.

 • túl sok étel fogyasztása,
 • túl gyors evés,
 • zsíros, fűszeres ételek,
 • sok csokoládé, alkohol és/vagy koffein fogyasztása,
 • epekő,
 • gyomorhurut,
 • Helicobacter pylori-fertőzés,
 • hasnyálmirigy-gyulladás,
 • idegesség, érzelmi megrázkódtatás,
 • elhízás,
 • dohányzás,
 • bizonyos gyógyszerek - például antibiotikumok - szedése.

Az esetek egy részében a kellemetlen panaszok jellemzően néhány nap alatt maguktól, illetve néhány házi praktika bevetésével elmúlnak. Bizonyos tünetek esetén azonban orvosi kivizsgálás szükséges - hívta fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ szakembere.

Mikor forduljunk orvoshoz gyomorpanaszokkal?

A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (reflux), ugyanis ez utóbbi leginkább közvetlenül evés után jelentkezik, és tipikusan a mellkasban és a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor néhány tünet közös, mint például a hányinger, a böfögés és puffadás. Ha viszont túl gyakran jelentkeznek gyomorrontásra utaló tünetek, akkor akár gyomorrák is állhat a háttérben, ezért ajánlott nagyon komolyan venni a panaszokat. Ha két hétnél hosszabb ideig tartanak a tünetek, és ezek mellé étvágytalanság, fogyás, véres széklet, izzadás, illetve mellkasi és/vagy nyaki fájdalom is társul, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Hogyan lehet diagnosztizálni és kezelni?

Az egyszerűen, magától elmúló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel. A fent felsorolt panaszok fennállása esetén azonban alapos kivizsgálásra van szükség. Ennek első lépése a panaszok kikérdezése és a tapintásos vizsgálat.

Amennyiben szükségesnek tűnik, elrendelhetnek vérvizsgálatot, és végezhetnek endoszkópos vizsgálatot is, különösen akkor, ha a páciens nem reagál a korábbi kezelésre, vagy a has részletesebb megvizsgálását látják szükségesnek. "Nyomozhatunk Helicobacter pylori-fertőzés után, megvizsgálhatjuk a májfunkciót, és nagy segítséget jelenthet egy hasi ultrahang készítése is. Egyes esetekben hasi CT-kép is szükségessé válhat, de erről minden esetben személyre szabottan, a kivizsgálás után tudunk dönteni" - ismertette a hepatológus.

A kezelés természetesen a pontos ok ismeretében dől el. Van, akinél csupán az életmódon kell változtatni, de egyeseknél gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ha pedig kiderül, hogy lelki okok állnak a háttérben, akkor jellemzően a megfelelő stresszkezelés elsajátítása után, illetve pszichológiai gondozás hatására szűnnek meg a panaszok.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek