Hirado.hu
| 2021. 06. 30. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egészen szürreális történet látott napvilágot Seattle-ben, ahol a színes bőrű transzneműek elfogadására rendezett esemény szervezői jóvátételi díjat szedtek a fehérektől, attól függetlenül, hogy ők is az LMBT+ tagjai vagy szimpatizánsai.

Ez még az melegjogi aktivisták közösségében is komoly visszhangot keltett, a „fordított rasszizmus” ellen fellépőket azonban levélben utasította rendre az emberi jogi bizottság - írja a Hirado.

Lassan már olyan sokszínű és specifikus az elfogadás, hogy csak a sokszínű marad, az elfogadás nem.

Két LGBT+ Pride-szervező, Charlotte LeFevere és Philip Lipson elektronikus levélben fordult a seattle-i emberi jogi bizottsághoz a június 26-i Take B(l)ack Pride nevű rendezvénnyel kapcsolatban, mivel annak szervezői „a fehéreknek csak jóvátételként felszámolt díj ellenében” engedélyezték a részvételt – számolt be róla az Independent. 

Leírásában a Take B(l)ack Pride szervezői úgy fogalmaztak, hogy bárki ott lehet, de az eseménynek „fekete és a barna transzneműekre” kell koncentrálódnia.

Hozzátették: a fehér szövetségeseiket és társaikat szívesen látják, de részükre 10–50 dolláros jóvátételi díjat számítanak fel, amelyet arra használnak majd, hogy az eseményt a fekete és barna bőrű transz és queer közösség számára ingyenesen tarthassák, és az előadók jól meg legyenek fizetve.

A rendezvény előtt elküldött e-mailben LeFevere és Lipson kiemelték:

ezt a fordított diszkrimináció lehető legrosszabb formájának tartják.

Felkérték a seattle-i emberi jogi bizottságot, hogy lépjen közbe, mivel szerintük ez a bőrszínalapú megkülönböztetés sérti a seattle-i, a King megyei és a szövetségi egyenjogúságról szóló törvényeket.

A bizottság válaszában úgy érvelt, az ENSZ Emberi jogok egyetemes nyilatkozata alapján a helyzet egyedi jellege valójában nem sérti a fehérek jogait.

A bizottság felszólította a felháborodott LeFevere-t és Lipsont, hogy pontosan jelöljék meg, mely jogok megsértését nehezményezik, majd arra kérte őket, hogy vizsgálják meg e kérdés valódi társadalmi dinamikáját és következményeit.

„A fekete transz és queer emberek a leginkább marginalizált és üldözött emberek közé tartoznak az LGBTIA2S+ közösségben” – olvasható a bizottság e-mailjében.

A válaszlevél végén a bizottság felajánlotta, hogy személyes találkozón elmagyarázza a két aktivistának, miért nem jogsértő csak a fehér LMBT+ embereket jóvátételi díj ellenében beengedni a rendezvényre, valamint boldog Pride hónapot kívánt nekik, mivel a teljes júniust az LMBT+ közösség vívmányainak, történelmének és fejlődésének megünneplésére szentelik.

„Ebben a Pride hónapban visszavesszük közösségünket!” – zárták soraikat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!