Közélet | 2021. 06. 04. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Calais-i „dzsungel" 2016-ban történt felszámolása óta nem volt olyan súlyos összecsapás a migránsok és a francia rendőrök között, mint most a napokban. Sajtóinformációk és a rendőrség beszámolója alapján mintegy 300, vasrudakkal felfegyverzett migráns támadt a rendvédelmi szervek munkatársaira.

A migránstámadás következtében 32 rendőr sérült meg.

A helyi jobboldali politikusok az új, kialakulóban lévő migránstábor felszámolását követelik a francia belügyminisztertől, mert szerintük csak így lehet megakadályozni egy új „dzsungel" létrejöttét - írja az Origo.

A franciaországi Calais-ban keddről szerdára virradólag 50 illegális migráns próbált betörni a kikötő területére, vélhetően azért, hogy valamilyen járművel – hajóval vagy kamionnal – az Egyesült Királyság partjai felé vegyék az irányt – közölte a Franceinfo.fr nevű hírportál.

Az erőszakos migránsokat a francia rendőrök kiszorították a területről, de hamarosan még több, mintegy 300 migráns tért vissza vasrudakkal felfegyverkezve, és támadt rá ismét a rendvédelmi szervek munkatársaira. 

A helyi rendőrszakszervezet vezetője, Manuel Vanoeteghem pedig azt mondta, hogy a migránsok által kezdeményezett erőszakos összecsapásokban 32 rendőr sérült meg, közülük hét főnek pedig olyan súlyos sérülései voltak, hogy kórházba kellett szállítani őket.

Legalább egyiküknek 14 napon túl gyógyuló sérülései vannak  – fűzte hozzá.

 francia jobboldal azt követeli Macron belügyminiszterétől: akadályozza meg, hogy újabb „dzsungel" jöjjön létre Calais-ban

Calais jobboldali polgármestere, Natacha Bouchart (Les Républicains-LR) és a várost magában foglaló Hauts-de-France régió elnöke, a szintén jobboldali Xavier Bertrand (LR) a migránstámadást követően nyílt levében fordultak Emmannuel Macron államfő belügyminiszteréhez, Gérald Darmaninhoz – adta hírül a France Bleu Nord. 

Bouchart és Bertrand szerint ennek úgy lehet elejét venni, ha a belügyminisztérium felszámolja a város délkeleti részén található, létrejövőben lévő új migránstábort, máskülönben újjáalakul a »dzsungel«. 

A jobboldali politikusok úgy tudják, hogy az új migránstáborban nagyjából 500 illegális bevándorló tartózkodhat.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!