Kárpátinfo hetilap


| 2021. 06. 04. – 08:00 |

Ott érdemes Magyar Házat építeni, ahol van magyar kultúra, hangzott el a Munkácsy Mihály Magyar Ház avatóünnepségén

Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Ott érdemes Magyar Házat építeni, ahol van magyar kultúra, hangzott el a Munkácsy Mihály Magyar Ház avatóünnepségén. Az ünnepélyes alkalmon a szónokok azt hangsúlyozták, hogy a világ magyarsága számára sokat jelent a Latorca-parti város. A Vereckei-hágón át bejövő honfoglaló magyarok itt tartottak először hosszabb pihenőt. Évszázadokkal később Zrínyi Ilona hősiesen védte a város fölé magasodó várat a császári seregekkel szemben, példát mutatva a későbbi nemzedékek számára: a szabadságért való küzdelemnek akkor is van értelme, ha a harc kilátástalannak tűnik. Ma pedig Munkács városa abban mutat példát, hogy a soknemzetiségű Kárpátalján miként lehet békében élni úgy, hogy a másik nép kultúráját, szokásait, hagyományait tiszteletben tartjuk.

A kulturális központ avatóján részt vett Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Munkács központjában 1912-ben emelt impozáns, négyszintes szecessziós épület megvásárlására és felújítására a magyar állam 1,7 milliárd forintot költött. Az egykori regionális pénzintézeti központ a mostani működtetők szándéka szerint a legerősebb nemzetközi valutának, a kultúrának a székhelye lesz.

Andrij Baloga, Munkács polgármestere köszöntőjében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az intézmény nem csupán a város, de egész Kárpátalja egyik jelentős szellemi-kulturális központjaként működik majd a továbbiakban. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések elősegíthetik az ukrán-magyar közeledés ügyét is, amelyre régóta várunk, hangsúlyozta a város első embere.
Hasonló gondolatokat fogalmazott meg beszédében Seketa Andrij kormányzóhelyettes, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak az épület felújításáért.

Munkács városa jó példa arra, hogy ezen a vidéken miként tudnak évszázadok óta egymás mellett békésen élni számos nemzetiség képviselői, fogalmazott megnyitó beszédében Gulyás Gergely, aki példaértékűnek nevezte a Latorca-parti város magyar közösségének összefogását, élni akarását. A miniszter fontosnak tartja, hogy a helybéli fiatalok magukénak érezzék az intézményt, hisz a magyar jövő csak így biztosított. Gulyás Gergely a továbbiakban arról szólt, hogy Magyarországnak és Ukrajnának közösek a történelmi tapasztalatai a szovjet rendszer felszámolását illetően, s erre mindkét félnek a közös jövő szempontjából jobban kellene építenie.

Grezsa István miniszteri biztos, a projekt legfőbb kezdeményezője videóüzenetében azt kívánta, hogy az épületben megtartott kulturális rendezvényeken érezze magát otthon mindenki, tekintet nélkül nemzetiségre, felekezeti hovatartozásra.

A munkácsi magyarok mai nemzedékére a történelem fontos feladatot bízott: megőrizni és továbbadni azokat a szellemi, kulturális értékeket, amelyeket az előző korok képviselői hagytak ránk, fogalmazott köszöntő beszédében Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke.

Aki a külhoni magyar nemzetrészek megmaradása kapcsán két fontos tényezőre hívta fel a figyelmet. Jövőnk alakulása szempontjából lényeges az anyaország támogatása, s legalább ilyen alapvető dolog a külhoni magyarság önszervező képességének a megtartása. Az utóbbi száz év sok-sok próbatétel elé állított bennünket, ám az akadályokat mindeddig sikerrel vettük, hangsúlyozta az alelnök.

A köszöntéseket követően Tarpai József igazgató Gulyás Gergelytől átvette az intézmény kulcsát, majd a történelmi egyházak jelen lévő képviselői áldást kértek a Munkácsy Mihály Magyar Házban folyó munkára, az ott tevékenykedők életére.

A kulturális műsor során fellépett a munkácsi Yes Duó formáció, a Kárpátaljai Néptáncegyüttes a Sodró zenekar kíséretében viski táncokat mutatott be.

A székházavatón jelen volt a város szülötte, Pák Imre amerikai üzletember, aki a birtokában lévő Munkácsy Mihály-festmények számos másolatát ajándékozta az intézménynek.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 23. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!